David Garrick

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
David Garrick

David Garrick (19. februar 171720. januar 1779) var en engelsk skuespiller, dramatiker og teaterchef, samt elev og ven af Dr. Samuel Johnson.

Garrick blev født i Hereford i England og var som Johnson uddannet i Lichfield. Johnson lærte ham senere den klassiske litteratur at kende og i 1737 rejste de til London for at få en karriere. Efter et forgæves forsøg i juraen gik han over til skuespillet, og det var en succes. I 1741 blev han vidt berømmet for sin fremstilling af Shakespeares Richard III. Senere blev han direktør for Drury Lane-teatret og stod på engelsk skuespils top de næste 30 år.

Garrick søgte at fremstille sine personer som rigtige mennesker, snarere end melodramatiske karikaturer. Han opfordrede sine skuespillere til ikke at være opblæste, men opføre sig som i det virkelige liv.

Sammen med bl.a. Samuel Johnson, Oliver Goldsmith, Edmund Burke og James Boswell tilhørte Garrick "The Club" – en klub af flere blandt de intellektuelle kulturpersonligheder, der prægede den engelske oplysningstid. Klubben og en gade i London bærer hans navn.

David Garrick døde i London og er begravet i Poets' Corner i Westminster Abbey. Der er et monument til ære for ham i Lichfield Cathedral.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: