De 30 tyranner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

De 30 tyranner er den almindelige, men ikke af samtiden anvendte benævnelse for medlemmerne af den aristokratiske regering i Athen, som blev indsat 404 f.Kr. efter afslutningen af den peloponnesiske krig. Hensigten med denne regering synes fra først af at have været at tilvejebringe en forfatningsforandring, hvorved der sattes en grænse for det udprægede demokrati, som havde bragt Athen i så stor en ulykke, og inden for regeringen var også forskellige partier repræsenterede. I begyndelsen vandt deres foranstaltninger også almindeligt bifald; men da de yderliggående aristokrater under ledelse af Kritias vandt overhånd, indførtes der et voldsregimente, som gik ud over de demokratisk sindede borgere, hvoraf mange blev dræbte, medens andre udvandrede. Der indtrådte derved en spaltning inden for regeringen, idet særlig theramenes modsatte sig voldshandlingerne og forlangte, at et større antal borgere skulle nyde politiske rettigheder. Da Kritias imidlertid havde fået ham ryddet af vejen, skærpedes voldsregimentet, som også støttedes af en spartansk garnison. Til sidst gjorde imidlertid de fordrevne borgere under ledelse af Thrasybulos et angreb på byen og satte sig fast i Peiraieus. Da Kritias var faldet i en kamp, opløstes de 30 tyranners regering, og der indsattes en ny, men ligeledes aristokratisk regering af 10 mænd. Også disse måtte dog snart bøje sig, hvorpå demokratiet blev genindført (403). Navnet de 30 tyranner bruges også på en mindre heldig måde om de talrige, mod hinanden stridende romerske kejsere, som efter 260 fik magten i de forskellige provinser af Romerriget.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.