De andres liv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
De andres liv
Originaltitel Das Leben der Anderen
Dansk titel De andres liv
Instrueret af Florian Henckel von Donnersmarck
Produceret af Florian Henckel von Donnersmarck
Manuskript af Florian Henckel von Donnersmarck
Medvirkende Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Thieme, Herbert Knaup, Bastian Trost, Werner Daehn, Hans Uwe Bauer, Volkmar Kleinert og Matthias Brenner
Fotografering Hagen Bogdanski
Land Canada og Tyskland
Sprog tysk
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase

De andres liv (originaltitel: Das Leben der Anderen) er en tysk film fra 2006 af instruktøren Florian Henckel von Donnersmarck.

"Das Leben der Anderen" handler om en Stasiagents forvandling fra kynisk Stasimedarbejder til et følende menneske. Hovedrollen spilles af Ulrich Mühe. Filmen er en af mange film der omhandler livet i DDR, Deutsche Demokratische Republik.

I filmen møder vi Gerd Wiesler, en dedikeret politiofficer i Stasi, som får til opgave at overvåge forfatteren og skuespilinstruktøren, Georg Dreyman. Overvågningen er blevet beordret af en højtstående minister, der har forelsket sig i Dreymans kæreste Christa-Maria Sieland, og han vil derfor have Dreyman ryddet af vejen. Hvis ikke Wiesler finder noget på Dreyman, så bliver han fyret og tvinges derved til at være korrupt. Det kan Wiesler ikke leve med, da det er imod hans idealer.

Under overvågningen af Dreyman og hans kæreste går det langsomt op for Wiesler, hvad han går glip af i livet og skifter livssyn i takt med, at han indirekte påvirkes af Dreymans syn på verden. Dreyman påbegynder arbejdet på en artikel, der kunne blive knusende for det socialistiske styres omdømme, og nu er det op til Wiesler at tage en beslutning om, hvilken side han er på...

Priser[redigér | redigér wikikode]

Filmen har vundet et stort antal priser, herunder en Oscar for bedste udenlandske film for 2006 og en Bodil for bedste ikke-amerikanske film samme år.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Das Leben der Anderen på imdb.com

Priser
Foregående:
Der Untergang
Bodilprisen for bedste ikke-amerikanske film
2007
Efterfølgende:
Pans labyrint
Tysk Stub
Denne artikel om tysk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film