De danske årsmøder i Sydslesvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

De danske årsmøder i Sydslesvig er navnet på en festweekend, som det danske mindretal i Sydslesvig står for, og som afholdes hvert år i første juniweekend. Årsmøderne består af en række kulturelle arrangementer med taler, musik og udstillinger i hele landsdelen. Om søndagen er der tre store friluftsmøder i Flensborg, Slesvig by og på vestkysten, som har karakter af store folkefester. I 2012 deltog cirka 15.000 personer i årsmøderne.

Formålet med årsmøderne er at markere folkegruppens fællesskab og forbindelsen med Danmark og det øvrige Norden. Hvert år er der en årsmødeplakat, der reklamerer for årsmøderne og angiver årets tema i tekst og motiv. Det er traditionen, at statsministeren sender en hilsen til årsmøderne via radioen. Den danske regering er repræsenteret ved stævnerne med et antal ministre og undertiden med statsministeren selv. Dertil kommer repræsentanter fra folketingspartierne. Der er også udveksling af hilsener med kongehuset. Af historisk betydning er Poul Nyrup Rasmussens udtalelse på mødepladsen i Flensborg i 1999 Så længe I holder fast i os, holder vi fast i jer! i forlængelse af Niels Neergaards ord fra 1920 De skal ikke blive glemt!.

Årmøderne har rødder i 1800- og 1900-tallets folkemøder. Det første danske årsmøde i Sydslesvig blev holdt 1921 på Blæsbjerg i Flensborg.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]