De nådesløse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
De nådesløse
Originaltitel Unforgiven
Dansk titel De nådesløse
Instrueret af Clint Eastwood
Produceret af Clint Eastwood
Manuskript af David Peoples
Medvirkende Gene HackmanMorgan FreemanRichard Harris, Saul Rubinek, Anna Thomson, Jaimz Woolvett, John Pyper-Ferguson, Jeremy Ratchford, Clint Eastwood, Lochlyn Munro, Rob Campbell, Anthony James, Frank C. Turner og Beverley Elliott
Fotografering Jack N. Green
Land USA
Sprog engelsk
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase

De nådesløse (eng. Unforgiven) er en amerikansk westernfilm fra 1992. Filmen er instrueret og produceret af Clint Eastwood og har manuskript af David Webb Peoples. Filmen fortæller historien om William Munny, en ældre revolvermand som påtager sig et sidste job, efter at have været landmand i en årrække. Sammen med sin ven, spillet af Morgan Freeman, påtager han sig at straffe en mand, der har skamferet en prostitueret. Men sheriffen i byen, spillet af Gene Hackman, gør alt for at jage hævnerne ud af byen. En mørk Western der ser på de grimmere aspekter af vold og myten om "det gamle vesten", blandt andet i en scene, hvor en ung fyr, der har sluttet sig til Munny, dræber en mand, mens denne er på WC.

Eastwood har hovedrollen i filmen, med Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett, Saul Rubinek og Frances Fisher i andre roller.

Eastwood dedikerede filmen til sin tidligere instruktører og mentorer Don Siegel og Sergio Leone. Film vandt fire Oscarsbedste mandlige birolle (Hackman), bedste instruktør, bedste klipning og bedste film. Eastwood var også nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle, men tabte til Al Pacino i En duft af kvinde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Priser
Foregående:
Ondskabens øjne
Oscar for bedste film
1992
Efterfølgende:
Schindlers liste
Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film