Dekan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2013, 03:06 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 26 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q723682)

Dekan (latin decanus) kaldes lederen af et fakultet på et universitet.

Ordet blev først brugt i slutningen af romertiden, hvor det blev brugt om en fører for 10 soldater, men navnet bruges også om den mand, der havde tilsyn med 10 munke, og op gennem tiderne kendtes et sådant embede endnu inden for klostrene.

Da der oprettedes domkapitler knyttedes hertil i reglen en dekan, der i værdighed havde rang efter præpositus (provsten) eller archidiakonen, til tider endog (som i Roskilde) over disse, og i alt fald var en højtstående prælat. Forskellig fra denne dekan ved domkapitlerne var de såkaldte landdekaner (decani rurales), en slags provster, der fra 800-tallet afløste archipresbyterne. I de protestantiske kirker bruges betegnelsen sjældent, til tider om forstanderen for reformerte præsters kredse.

Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.