Dekonstruktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Dekonstruktivisme)
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Dekonstruktion er et begreb, der stammer fra den franske filosof Jacques Derridas værk De la grammatologie fra 1967. Begrebet blev populariseret i USA i 70'erne og inddraget i det litteraturvidenskabelige curriculum, hvorfra det blev eksporteret tilbage til Europa.

I sin introduktion til Differance skriver Søren Gosvig Olesen følgende:

Nu skal det lige nævnes, at selv om dekonstruktion efterhånden er en populær betegnelse, og selvom Derrida endnu den dag i dag bruger den, så er det også først i dag, på baggrund af tredive års afprøvning, at dekonstruktionen træder frem som noget karakteristisk i Derridas foredrag [fordraget Differance], hvor den kun optræder med navns nævnelse en enkelt gang (nemlig side 61). Til gengæld betegner den dér, hvad den skal, dekonstruktion af metafysikken. Enhver anden brug af betegnelsen i filosofiske – eller 'metodologiske' – sammenhænge er vag og gratis (og afslører sig i reglen ved, at der i stedet tales om dekonstruktivisme – et fænomen jeg i denne sammenhæng ikke vil gå nærmere ind på). Dekonstruktion er dekonstruktion af metafysikken.[1]

Den amerikanske kritiker J. Hillis Miller skriver om den metodologiske eller litteraturvidenskabelige dekonstruktion, som Olesen ovenfor beskriver som dekonstruktivisme, at "Dekonstruktion [ikke er] en afmontering af en teksts struktur, men en demonstration af at den allerede har afmonteret sig selv. Den øjensynlig faste grund er ikke en klippe, men blå luft."[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Søren Gosvig Olesen "Indledning" in Jacques Derrida Differance, Det lille forlag 2002, s. 19
  2. ^ J. Hillis Miller "Stevens’ Rock and Criticism as Cure" in Georgia Review 30 (1976), p. 34.
Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.