Demiseksuel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

Demiseksuel er en betegnelse for en seksuel orientering, hvor man kan opleve en sekundær seksuel tiltrækning efter en tæt følelsesmæssig forbindelse allerede er dannet.[1]

Både udseende og personlighed kan spille ind for den demiseksuelle, i kontrast til panseksualitet, hvor det kun er personligheden der tages i betragtning. Nogle demiseksuelle får ikke romantiske følelser for en person, før de kender personen rigtigt godt. Andre demiseksuelle kan date en person uden først at have seksuelle følelser for personen, men først udfolde sig seksuelt inde i det romantiske forhold. Demiseksuelle har tit også en mindre sexlyst end andre seksualiteter.

Demiseksualitet er tit forskelligt fra person til person, nogle vil betegne sig selv som demi-heteroseksuelle, fordi de kun har romantiske følelser for det modsatte køn - andre dater kun folk de er venner med i forvejen, fordi de først får de romantiske følelser for personen inde i venskabet. Nogle dater som normalt, men åbner sig først seksuelt, når forholdet går rigtigt godt.

Demiseksualitet bliver tit glemt sammen med de mindre seksualiteter, som f.eks. polyseksuallitet og panseksualitet, da demiseksuallitet ofte forveksles med aseksuallitet og heteroseksualitet, men demiseksualitet er sin egen form for seksualitet.

Hvis man spurgte en demiseksuel person om deres seksualitet, ville man sikkert få et andet svar fra personen end her fra, men demiseksualitet er meget flydende i dens betydning, så der er ikke én rigtig betegnelse.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Asexuality, Attraction, and Romantic Orientation". University of North Carolina at Chapel Hill. Hentet 9. april 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.