Den Bosniakisk-kroatiske Føderation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den Bosniakisk-kroatiske Føderations placering (blå) i Bosnien-Hercegovina

Den Bosniakisk-kroatiske Føderation er den ene af de to enheder, der udgør Bosnien-Hercegovina, den anden er Republika Srpska. Den Bosniakisk-kroatiske Føderation består af ti autonome kantoner med deres egne regeringer og lovgivende forsamlinger.

Føderationen blev oprettet ved Washington-aftalen i 1994, som afsluttede den kroatisk-bosniakiske krig der var en del af den bosniske krig, og etablerede en grundlovgivende forsamling, som arbejdede indtil oktober 1996.

Føderationen har en hovedstad, en regering, en præsident, et parlament, told- og politimyndigheder og to postsystemer. Den udgør omkring halvdelen af Bosnien-Hercegovinas areal. Fra 1996 til 2005 havde føderationen sin egen hær, Den Bosniakisk-kroatiske Føderations hær, som senere blev fusioneret med Bosnien-Hercegovinas væbnede styrker. Hovedstaden og den største by er Sarajevo med 275.524 indbyggere.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Preliminary Results of the 2013 Census of Population, Households and Dwellings in Bosnia and Herzegovina" (PDF). Bhas.ba. Arkiveret fra originalen (PDF) 13. november 2013. Hentet 4. januar 2018.