Den Nordatlantiske Gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Den Nordatlantiske Gruppe var en gruppe af folketingsmedlemmer fra Grønland og Færøerne, der havde som hovedmål at arbejde for Grønlands og Færøernes selvstændighed.

Gruppen blev dannet efter folketingsvalget den 20. november 2001, da den grønlandske selvstyrefløj havde vundet begge de grønlandske pladser i Folketinget, og den færøske selvstyrefløj havde vundet den ene af de færøske mandater. Den 15. december 2001 blev gruppen formelt dannet med underskrivningen af en samarbejdsaftale.

I Folketinget ville de tre medlemmer stå sammen om alle de sager og forhold, hvor Færøerne og Grønland har fælles interesser. Gruppens medlemmer var ikke forpligtede til i alle sager at stemme ens i folketingssalen.

Samarbejdet sluttede efter folketingsvalget den 15. september 2011. De socialdemokratiske kandidater valgt på Færøerne og Grønland gik ind i et samarbejde med Socialdemokraternes folketingsgruppe, mens Sara Olsvig (Inuit Ataqatigiit) er gæst i Socialistisk Folkepartis gruppe.[1] Efter valget erklærede disse tre at de støttede en kommende S-R-SF-regering Thorning-Schmidt.[2]

Gruppens mål[redigér | rediger kildetekst]

  • Grønland og Færøerne opnår fuld selvstændighed med eget forsvar og indleder et tæt samarbejde med Danmark på dette grundlag.
  • Færinger og grønlændere bosiddende i Danmark skal have samme rettigheder, som EU-lovgivningen giver traditionelle etniske mindretal i et EU-land.
  • Der skal sættes mere fokus på grønlænderes sociale forhold i Danmark, og at der gøres en indsats for at forbedre deres forhold.

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ IA frygter ikke lukning fører til enegang Arkiveret 6. juli 2015 hos Wayback Machine Kalaallit Nunaata Radioa, 16. september 2011
  2. ^ "Inuit Ataqatigiits hjemmeside". Arkiveret fra originalen 9. januar 2012. Hentet 1. januar 2012.