Sjællandske midtbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Den Sjællanske Midtbane)
Banens placering
Banens projekterede linjeføring inkl. Frederikssund-Hillerød

Den sjællandske midtbane, også kaldet Midtbanen er en nu delvis nedlagt jernbanestrækning på Sjælland.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Den store jernbanelov fra 1908 indeholdt en statsbane fra Næstved over Herlufmagle, Glumsø, Sandby, Ringsted, Hvalsø, Skibby, Frederikssund og Slangerup til Hillerød. Det skulle være en enkeltsporet uindhegnet bane. Ved en lovændring i 1917 blev det besluttet at indhegne banen og at gøre Næstved-Ringsted til en dobbeltsporet hovedbane, som kunne aflaste den daværende sydbane via Køge og gøre turen København-Næstved 2 km kortere.

Det kuperede terræn krævede mange høje dæmninger og dybe gennemskæringer. For at undgå overskæringer i niveau blev der bygget mange broer, alene 11 mellem Ringsted og Hvalsø. Både i Ringsted og Frederikssund blev der opført nye stationsbygninger, der lå bedre for den nye bane.

Den dobbeltsporede strækning Næstved-Ringsted eksisterer stadig og blev i 1950'erne en del af Sydbanens hovedstrækning. Ringsted-Frederikssund blev nedlagt i 1936. Hvalsø-Frederikssund blev dermed den danske jernbanestrækning, der har haft kortest levetid: 7½ år.

Midtbanen skulle være ført videre til Hillerød, hvor den kunne sluttes til den eksisterende bane Hillerød-Helsingør. Undervejs ville den også have fået forbindelse med Slangerupbanen. Strækningen Frederikssund-Hillerød blev aldrig færdig, men man var kommet langt med anlæg af broer, dæmninger og gennemskæringer inden projektet blev opgivet. Det forberedte tracé mellem Hillerød og Brødeskov/Nørre Herlev blev i 1947 udnyttet til en omlægning af Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane.

Broen over Roskilde Fjord ved Frederikssund blev pillet ned kort efter nedlæggelsen og genbrugt som jernbanebroen over Limfjorden i Aalborg. Også i Hvalsø blev Midtbanen genbrugt, idet Kalundborgbanen på nogle hundrede meter blev forlagt til Midtbanens spor.

Strækningsdata[redigér | rediger kildetekst]

  • Åbnet:
    • Næstved-Ringsted (26,8 km) 1. juni 1924
    • Ringsted-Hvalsø (22,9 km) 15. august 1925
    • Hvalsø-Frederikssund (34,1 km) 17. november 1928
  • Sporvidde: 1.435 mm

Ringsted-Frederikssund:

  • Skinnevægt: 37 kg/m
  • Ballast: Sten
  • Maks. hastighed: 70 km/t
  • Maks. akseltryk: 13,5 t
  • Nedlagt: 15. maj 1936

Standsningssteder (Ringsted-Frederikssund)[redigér | rediger kildetekst]

Bevarede stationsbygninger[redigér | rediger kildetekst]

Oldgård Station var Sjællands højest beliggende, 84 m o.h. Den har adskillige tilbygninger, som gør den svær at genkende som stationsbygning.[1]

Nedlagte strækninger hvor banetracéet er bevaret[redigér | rediger kildetekst]

9½ km af banens tracé er bevaret og tilgængeligt, bl.a. på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor der ligger 1,8 km spor med normal sporvidde 1435 mm, samt 300 meter med sporvidde 1 meter til museets sporvogne fra Århus, Flensborg og Basel. – og over for Frederikssund, hvor banedæmningen stikker 850 m ud i Roskilde Fjord.

Desuden er der bevaret en del utilgængeligt banetracé: dæmninger på privat grund og tilgroede læbælter. Mange broer er bevaret, men enkelte er revet ned for at spare yderligere vedligeholdelse. Broen ved Bonderup trinbræt blev i marts-april 2009 erstattet af en dæmning. I efteråret 2012 blev viadukten der førte Lindholmvej over banengraven til Midtbanen ved Slangerup revet ned. Cirka 500 syd for Frederikssund Station, blev viadukten der fører Gammel Marbækvej over banegraven til Midtbanen, renoveret i 2017, og i 2012 blev viadukten der fører Sundbylillevej over banegraven til Midtbanen ligeledes renoveret. Mellem Uvelse og Nørre Herlev (Brødeskov) befinder der sig en viadukt som man kun lige kan ane hvos man kommer helt tæt på, idet banegraven er fyldt op. Der har været i hvert fald været fem vejoverføringer (viadukter) hvoraf tre af disse er revet ned, mellem Frederikssund og Slangerup, samt én jernbanebro, der skulle have ført Midtbanen over Oppe Sundbyvej, og måske også en jernbanebro over Sillebro Å. De fem vejoverføringer var var: 1:Gammel Marbækvej, 2: En vej med ukendt navn (nedrevet), 3: Roskildevej (nedrevet), 4: Gammel Slangerupvej (nedrevet), 5: Sundbylillevej.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jernbanen.dk forum: Oldgård Station – med billeder, taget inde på ejendommen.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]