Den gyldne Vlies

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den gyldne Vlies.

Den gyldne Vlies, (la Toison d’or), oprindelig en burgundisk ridderorden, der, stiftet den 10. januar 1429 af Hertug Filip den Gode, er en af verdens ældste endnu bestående ordener. Da de burgundiske hertuger 1477 uddøde på sværdsiden, gik ordenen som arv over til habsburgerne i Spanien. Ved denne grens uddøen i året 1700 stillede de østrigske habsburgere under den spanske arvefølgekrig krav om stormesterværdigheden, og de ”fornyede” 1713 Den gyldne Vlies som en østrigsk orden, men samtidig vedblev de spanske konger at uddele ordenen, hvorefter den lige til vore dage er blevet uddelt både af den spanske konge og af den østrigske kejser i virkeligheden som to forskellige ordener, men endnu omkring midten af det 18. århundrede var ordenen kilden til politisk strid imellem de to lande. Begge steder er det den fornemste orden; den har kun een klasse, og ordensinsignierne er ret ens, deres hovedbestanddel er et gyldent vædderskind med hovedet vendt til højre og nedhængende ben; den bæres i et rødt bånd eller i kæde om halsen. I Østrig, hvor kun katolikker kunne blive riddere af Den gyldne Vlies, uddeles ordenen efter kejserdømmets fald i 1918 ikke mere.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.