Den gyldne Vlies

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den gyldne Vlies.

Den gyldne Vlies (la Toison d’or) var oprindelig en burgundisk ridderorden stiftet den 10. januar 1429 af Hertug Filip den Gode. Den er en af verdens ældste bestående ordener. Da de burgundiske hertuger 1477 uddøde på sværdsiden, gik ordenen som arv til habsburgerne i Spanien. Ved denne grens uddøen i år 1700 stillede de spanske konger vedblev at uddele ordenen. Endnu omkring midten af det 18. århundrede var ordenen kilden til politisk strid imellem de to lande. Begge steder er det den fornemste orden; den har kun én klasse, og ordensinsignierne er ret ens, deres hovedbestanddel er et gyldent vædderskind med hovedet vendt til højre og nedhængende ben; den bæres i et rødt bånd eller i kæde om halsen. I Østrig, hvor kun katolikker kunne blive riddere af Den gyldne Vlies, uddeles ordenen efter kejserdømmets fald i 1918 ikke mere. Det gyldne skind er i grunden Jasons trofæ i den græske mytologi.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.