Den lille Havfrue (eventyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Den lille Havfrue (flertydig).

Den lille Havfrue er et eventyr skrevet af H. C. Andersen i 1837.[1] Den var en del samlingen Eventyr, fortalt for Børn, som udkom i 1837, sammen med Kejserens nye klæder. Eventyret er et kunsteventyr. Den er skrevet i guldalderen, hvor mange forfattere brugte det guddommelige og det naturlige i deres historier.[1]

Handling[redigér | redigér wikikode]

Den lille Havfrue bringer prinsen i land.

Langt ude i havet levede havfolket. Enkedronningen havde et slot og en søn. Sønnen havde seks døtre. En dag fortalte enkedronningen om verdenen over havet. Hun fortalte om, hvor smukt det er. Hun fortalte også, at når havfruerne blev 15 år, måtte de stige op til overfladen og udforske den. De seks havfruer var et år i mellem hinanden. Den første af de seks havfruer steg op til overfladen og udforsker. Hun vender tilbage og fortæller om de fantastiske og flotte ting, hun havde set. Et efter et drog havfruerne op til overfladen, dog blev Den lille havfrue tilbage. Hun var den yngste af sine fem søstre. Hun var ked af det, men en dag blev hun også 15 år. Hun svømemde op til overfladen og så et skib. Der var fyrværkeri og fest på skibet. Hun kunne se ind af kahytvinduerne, hvor der stod en 16-årig prins. Hun blev forelsket i ham. Lidt senere kom der et uvejr, som ødelagde skibet. Den lille havfrue gik direkte efter prinsen, som hun ville redde. Hun svømmede prinsen i land og lagde ham på en strand. Hun gemte sig bag en sten. Der ventede hun på et menneske skulle komme til prinsen. Det gjorde der og Den lille havfrue svømmede ned i havet igen.

Nede i havet længtes hun efter, at se prinsen igen. Så hun og hendes søstre svømmede op til overfladen, for at se prinsen. Hun ville gøre alt, for at være sammen med prinsen. På et tispunkt snakker Den lille havfrue med den gamle enke. Da siger den gamle enke, at menneske lever i få hundrede år, men de har en udødelig sjæl. Da beslutter hun sig for at blive et menneske. Den dag rejste hun hen til havheksen. Hun skulle igennem en skov af polypper, som var halv plante og halv dyr. Hun mødte heksen og havheksen vidste allerede, hvorfor hun var kommet. Hun ville hjælpe hende med, at blive til et menneske. Hun lavede en drik til Den lille havfrue. Den skulle hun drikke på stranden og derefter ville hun få ben. Men når hun gik på sine menneskeben, ville det være som om hun gik på skarpe knive. Havheksen ville ikke kun have Den lille havfrue skulle smerte. Nej hun skulle også have skåret hendes tunge af som betaling til havheksen. Havhesksen sagde også, at hvis prinsen blev gift, den nat ville Den lille havfrue blive skum på havet. Det gik hun med til.

Gankse rigtigt blev hun til et menneske. Hun besvimede af smerte fra sine ben. Lidt efter kom den smukke prins og tog hende med op på slottet. Prinsen så Den lille havfrue som et barn, aldrig som sin hustru, som Den lille havfrue håbede på han gjorde. Hun fik lov til at sove ved døren til prinsens soveværelse. En dag fandt hun ud af, at prinsen skulle giftes med prinssesen fra nabo kongeriget. Den lille havfrue rejste sammen med prinsen til nabo kongeriget. Hun var ked af det. Prinsen blev gift og Den lille havfrue vidste, at hun skulle dø den nat. Hun kiggede ned på havoverfladen, da kom hendes søstre op. De havde opsøgt havheksen og bedt om hjælp. Havheksen havde givet dem en kniv. Den skulle Den lille havfrue dræbe prinsen med. Hvis hun gjorde det blev hun til en havfrue igen. Det kunne hun ikke og hun blev til en af Luftens døtre. Hun svævede over prinsen og kyssede ham usynligt på munden.


Den lille havfrue (statue)[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Den lille Havfrue.

Skulpturen af Den lille Havfrue blev opført i 1913.[2] Carl Jacobsen lod Edvard Eriksen lave den. Carl Jacobsen ville have den bygget pga. han havde set balletten "Den lille Havfrue". Skulpturen er inspireret af H.C.Andersens eventyr, "Den lille havfrue". Siden den blev bygget i 1913, har skulpturen været ude for hærværk. F.eks. I 1964 blev skulpturens hoved skåret af, men blev dog fikset eller i 1984, hvor nogle skar en af armene af skulpturen. Det blev også fikset. I 2010 blev skulpturen midlertidligt udlånt til udstillingen Expo 2010 i Shanghai.[2]

Film[redigér | redigér wikikode]

  • Den lille Havfrue (Malá mořská víla) – 1976, CSSR; (Miroslava Safránková – Den lille Havfrue, Libuse Safránková).
  • Den lille Havfrue (Russalotschka/Rusalka) 1976, Bulgarien/UdSSR, (Vika Novikova – Den lille Havfrue).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 Info om Den lille Havfrue Faktalink.dk. Hentet den 18. juni 2013
  2. 2,0 2,1 Den lille havfrue (Skulptur) Visithacandersen.dk. Hentet den 18. juni 2013
Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: