Den røde rose fra Cairo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den røde rose fra Cairo
Overblik
Originaltitel The Purple Rose of Cairo
Genre Komedie
Instrueret af Woody Allen
Manuskript af Woody Allen
Medvirkende Mia Farrow
Jeff Daniels
Danny Aiello
Fotografering Gordon Willis
Klip Susan E. Morse Rediger på Wikidata
Musik af Dick Hyman
Produceret af Robert Greenhut Rediger på Wikidata
Distributør Orion Pictures
Udgivelsesdato 1. marts 1985 (USA)
Censur Alle Tilladt for alle
Længde 84 min.
Oprindelsesland USA
Sprog engelsk
Budget $15 mill.
Nomineringer og priser
BAFTA-prisen for bedste film,
Golden Globe for bedste manuskript,
César for bedste udenlandske film Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Den røde rose fra Cairo er en amerikansk film fra 1985, skrevet og instrueret af Woody Allen. Filmen er en komedie, der leger med mediet, idet filmens titel samtidig er titlen på en film, som hovedpersonen ser i biografen, og filmens forviklinger drejer sig i høj grad om, hvad der sker, da personerne på disse to planer kommer i kontakt med hinanden.

Filmen er en af Woody Allens mest foretrukne i hans omfattende produktion.[1]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Cecilia (Mia Farrow) er en ung, ikke alt for begavet kvinde i 1930'ernes New Jersey under depressionen med en grov og lettere voldelig arbejdsløs mand Monk (Danny Aiello) og et servitricejob. Hendes måde at klare den grå hverdag er at gå i biografen og drømme sig ind i filmenes vidunderlige verden. Da hun en dag mister jobbet, går hun i sit mismod ind og ser filmen Den røde rose fra Cairo, som hun allerede har set, og da hun sidder der efter flere forevisninger, sker der pludselig det, at en af personerne i filmen, Tom Baxter (Jeff Daniels), henvender sig til hende og ender med at træde ud af lærredet for at være sammen med Cecilia. Under den tumult, der opstår på lærredet såvel som i salen, smutter de to ud og forsvinder for at være sammen – i begyndelsen til Cecilias bestyrtelse.

Hun er imidlertid så indlevet i drømmen, og Tom-figuren er en rigtig romantiker, så hun svømmer hurtigt hen i hans arme, idet hun dog hele tiden husker på, at hun er en gift kvinde. Hun oplever nogle vidunderlige stunder sammen med Tom, der blandt andet tager hende med ud at danse, men episoden har givet anledning til, at filmens ophavsmænd tager affære, og skuespilleren Gil Shepherd (ligeledes Jeff Daniels), der spiller Tom Baxter, dukker op i den lille by. Han støder tilfældigt ind i Cecilia, der tror, at han er Tom, og Gil møder nu sin egen figur, som han prøver at lokke tilbage til lærredet. Det lykkes i første omgang ikke, men Cecilia oplever nu pludselig at blive gjort kur til af to mænd med samme udseende, og hun er i den syvende himmel. Tom Baxter gør blandt andet forsøget med at tage Cecilia ind i filmen, hvilket dog ikke bliver nogen succes. I den sidste ende kan Cecilia se problemet med at leve sammen med en fiktiv figur, og da Gil faktisk er lige så sød som Tom, vælger hun at blive i virkeligheden, og Tom accepterer sit nederlag og vender tilbage til lærredet, så filmen kan fortsætte.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Tom Baxter gemmer sig i et nedlagt tivoli, og scenerne herfra er taget fra et virkeligt tivoli, der netop var nedlagt, inden filmens optagelser startede.[kilde mangler]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev vel modtaget af såvel publikum som af kritikerne. Den blev vist ved filmfestivalen i Cannes kort efter sin premiere, og her modtog Woody Allen den såkaldte FIPRESCI-pris for filmen. De fleste hæderbevisninger modtog den i 1986, herunder en nominering til en Oscar for bedste originale manuskript og BAFTA-prisen for bedste film og originalmanuskript, lige som den vandt Bodilprisen og den franske César-pris for bedste ikke-europæiske film.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Woody Allen - part two". theguardian.com. 27. september 2001. Arkiveret fra originalen 14. februar 2019. Hentet 13. februar 2019.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Priser
Foregående:
Mænd af den rette støbning
Bodilprisen for bedste amerikanske film
1986
Efterfølgende:
Hannah og hendes søstre