Den store krig med Den Tyske Orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den store krig med Den Tyske Orden
Del af det Litauiske korstog
Slaget ved Grunwald af Jan Matejko (1878)
Slaget ved Grunwald af Jan Matejko (1878)
Dato 6. august 1409 – 1. february 1411
Sted Den Tyske Ordensstat
Resultat
Parter
Ledere

Den store krig med Den Tyske Orden (polsk: Wielka wojna z zakonem krzyżackim), ofte blot kaldet Den store krig, var en krig, der fandt sted i årene 1409 til 1411 mellem Den Tyske Orden på den ene side og de allierede Kongeriget Polen og Storhertugdømmet Litauen på den anden. Krigen begyndte efter lokale samogitiske oprør inspirerede Den Tyske Orden til at invadere Polen i august 1409. Da ingen af siderne var parate til en regulær krig lykkedes det Wenzel 4. af Luxemburg at forhandle en 9-måneders våbenhvile på plads.

Efter våbenhvilen udløb i juni 1410 blev krigermunkene fra Den Tyske Orden besejret i Slaget ved Grunwald, der blev et af de største slag i det middelalderlige Europa. Størstedelen af Ordenens ledelse blev dræbt eller taget til fange. Selvom de var besejret så modstod Ordenens riddere belejringen af deres hovedstad i Marienburg (Malbork) og led kun minimale territoriale tab i Freden i Thorn (1411). De territoriale stridigheder varede ved frem til Freden i Melno i 1422. Ridderordenen genvandt dog aldrig sin tidligere styrke - hårde krigsskadeerstatninger medførte finansielle problemer, interne konflikter og en generelt økonomisk nedgang i Den Tyske Ordensstat.

Krigen markerede et skifte i magtbalancen i Centraleuropa, og blev starten på den polsk-litauiske unions tid som dominerende magtfaktor i regionen.[1]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ekdahl 2008, s. 175

Kilder[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Gnome-fs-directory.svgKategori mangler
Denne side hører til i en eller flere kategorier. Kategoriser venligst denne side ved at placere den sammen med lignende emner. Fjern skabelonen efter kategorisering. Bemærk, at kategorier påsat via skabeloner, samt meget generelle kategorier ikke bør betragtes som tilstrækkelige.