Depotfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Depotfund med sølvmønter fra senest omkring 1700 (British Museum).

Et depotfund er et arkæologisk begreb, der dækker over en samling af genstande eller artefakter, der er nedgravet enten som opbevaring eller offer, og som ikke har en umiddelbart forbindelse til begravelse. Hvis der er tale om værdifulde genstande af f.eks. ædelmetal omtales de også som skattefund[1] De nedgravede skatte har sandsynligvis været skjult med henblik på at kunne blive gravet op igen, men den eller de personer, der har stået for nedgravningen er af forskellige årsager blevet forhindret; dette kan f.eks. være at de er døde eller ude af stand til at lokalisere stedet, hvor det er blevet gravet ned. Således er depotfundene blevet bevaret og er blevet fundet senere af arkæologer, metaldetektorsøgere eller lignende.

Depotfund kan indeholde mange forskellige typer genstande afhængig af perioden, eksempelvis flintøkser og rav fra stenalderen; brudsølv fra vikingetiden og mønter fra middelalderen.

Mange depotfund kan give en værdifuld metode til at datere artefakter via deres sammenhæng med andre genstande, da de normalt kan antages at være samtidige (eller i hvert fald at være samlet inden for det samme årti eller to), og det kan derfor være med til at fastslå kronologi. Særligt mønter er ekstremt værdifuld for dateringer, idet de ofte vil have et årstal, og slutmønter (de yngste mønter i et depotfund) giver således et præcis datering af hvornår de seneste tidspunkt et depotfund kan være nedlagt. Depotfund kan også bruges som en indikator for den relative grad af fred i et samfund. Således gjorde uroligheder i 400- og 500-tallets Storbritannien at mange skatte blev gravet ned, heriblandt Hoxne-skatten, Suffolk; Mildenhall-skatten, Fishpool-skatten, Nottinghamshire, Water Newton-skatten, Cambridgeshire og Cuerdale-skatten, Lancashire, der alle er udstillet på British Museum.

Der er også eksempler på skattefund, som er blevet sammensat af flere forskellige arkæologiske fund. Dette kan gøre det meget vanskeligt at datere fundet, og bruge det i en arkæologisk og historisk sammenhæng. Disse er typisk opstået ved at have været del af en privat samling,[2] men moderne teknikker til datering har gjort dem mindre udbredte.

I Danmark skal alle fund af arkæologiske genstande rapporteres til det lokale museum. Alle møntfund ejes af Nationalmuseet. Afhængig af depotfunds metalværdi og sjældenhed bliver der udbetalt danefæ-dusør.[3]

Liste over depotfund[redigér | redigér wikikode]

Asien[redigér | redigér wikikode]

Europa[redigér | redigér wikikode]

Storbritannien[redigér | redigér wikikode]

Irland[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Depotfund i Irland

Konetinentaleuropa[redigér | redigér wikikode]

Skandinavien[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Møntfund fra Danmark

Nordamerika[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Oras, Ester (2012). "Importance of terms: What is a wealth deposit?". Papers from the Institute of Archaeology. 22: 61-82. doi:10.5334/pia.403. 
  2. ^ From the Lands of the Scythians; special edition of The Metropolitan Museum of Art Bulletin xxxii no. 5, 1975.
  3. ^ Danefæ. Nationalmuseet. Hentet 20/1-2020

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]