Deslandres (månekrater)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Månekrater
Deslandres
Deslandres - LROC - WAC.JPG
Deslandres-krateret med en række mindre og nyere kratere i sig
Karakteristika
Bredde
Længde
32° 30’  0’’ S
  5° 12’  0’’ V
 [1],[2]
Diameter 256 km [1],[2]
Dybde ukendt [3],[4]
Colængde ved solopgang 5° [4]
Opkaldt efter Henri A. Deslandres [2],[5],[3]
Fra periode ukendt [4],[6]
Kraterets placering
[[Billede:{{{plan}}}|none|260px| ]]
Stedets placering
Deslandres
Moonmap from clementine data.png
Cercle rouge 50%.svg
Red Dot.svg
1000 km
-90°
-90°
90°
90°
45°
45°
-45°
-45°
Månen - Selenografi - ( )
Q space.svg
Find flere artikler om astronomi Astronomiportalen

Deslandres er et stærkt nedslidt og forstyrret nedslagskraterMånen. Det befinder sig i det forrevne sydlige højland på Månens forside, sydøst for Mare Nubium. Dets diameter på 256 km er den næststørste på forsiden, kun overgået af Baillykraterets 303 km. Det er opkaldt efter den franske astrofysiker Henri A. Deslandres (1853 – 1948).

Navnet blev foreslået af Eugène M. Antoniadi i 1942 og blev officielt tildelt af den Internationale Astronomiske Union (IAU) i 1948. [2],[5],[7] Krateret var indtil da kendt under navnet Hörbiger, opkaldt efter den østrigske opfinder og ophavsmand til teorien om Welteislehre, Hanns Hörbiger.

Omgivelser[redigér | redigér wikikode]

Deslandreskrateret har Waltherkrateret forbundet til resterne af den østlige rand, og Ballkrateret trænger ind i den sydvestlige rand. Kraterresten Lexell har gennembrudt den sydøstlige rand og danner en "havn" i kraterbunden på grund af en bred åbning i dets nordlige rand. Det irregulære Regiomontanuskrater er forbundet med den nordøstlige rand af Deslanders, mens Hellkrateret ligger helt inden for den vestlige rand. [8]

Karakteristika[redigér | redigér wikikode]

Deslandres er så stærkt eroderet og ødelagt af overlappende nedslag, at det ikke genkendtes som et krater før i det 20. århundrede.

Satellitkrateret "Hell Q" ligger i centrum af et område med højere albedo i Deslandres' østlige halvdel. Omkring fuldmåne er dette sted et af de klareste på måneoverfladen. Den lyse tone angiver et forholdsvis ungt landskabstræk i henhold til Månens geologiske forhold. Området omtales somme tider som "Cassinis lyse plet", fordi det først kortlagdes af Cassini i 1672 ved Paris Observatoriet.

De nordlige og østlige dele af kraterbunden har en ret jævn overflade, men er arret af mangfoldige kratere. Der er et lille område med maremateriale, dvs. basaltisk lava, i den østlige del af bunden.

Måneatlas[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Navigation[redigér | redigér wikikode]


Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b (Engelsk) NASAs side om månekratere: "Moon nomenclature -Crater". http://lunar.arc.nasa.gov/ The Lunar Prospector Website, NASA Ames Research Center. 
  2. ^ a b c d (Engelsk) Deskriptive data om månekratere på hjemmesiden fra USAs geologiske institut. ( Klik på det relevante navn ) : "Gazetteer of Planetary Nomenclature - Moon Nomenclature: Crater, craters". fra http://planetarynames.wr.usgs.gov/ Astrogeology Research Program, U.S. Geological Survey. Hentet 2007-08-05. 
  3. ^ a b (Engelsk) Deslandres på Wikien The Moon
  4. ^ a b c (Fransk) Program (under GNU-licens) og integreret database: "Atlas Virtuel de la Lune". fra http://www.astrosurf.com/ Portail de l'Astronomie en France af Patrick Chevalley og Christian Legrand. 
  5. ^ a b (Tysk) Liste over officielle navne på månekratere fra en tysk astronomihjemmeside : "Krater mit individuellem Namen (Kratere med individuelle navne)". fra http://www.astrolink.de/. 
  6. ^ (Engelsk) Tompkins, S. & C.M. Pieters (1999). Meteoritics & Planetary Science, vol. 34, no. 1, side 25-41 (red.). Mineralogy of the lunar crust: Results from Clementine.  (i pdf- eller gif-format).
  7. ^ I almindelighed tildelte IAU officielle navne til kratere på Månens forside i 1935, til kratere på Månens bagside i 1970, og endelig har visse mindre kratere (der tidligere ansås som satellitkratere) fået nye navne fra 1973 og fremefter. Se :
  8. ^ Lpi-måneatlas

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

s·d·r )

1) Henvisninger, som specielt retter sig mod Deslandres

(Bemærk, at kraternavne med specialkarakter, herunder mellemrum, kan kræve søgning på de nævnte internetsider)

  • Billeder af stedet i flere udgaver, baseret på optagelser fra sonden Clementine (1994) og vist på http://pdsmaps.wr.usgs.gov/ Map-a-Planet (Astrogeology Research Program), U.S. Geological Survey:
En nærmere forklaring på den anvendte fotografiske teknik findes på denne hjælpeside (Engelsk).
2) Generel information om overfladedannelser på Månen


Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

s·d·r )