Dessert

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Et udvalg af desserter

Dessert er en ret, som typisk udgør den sidste del af en middag; efterret. Den består ofte af sødtsmagende mad, men somme tider også kraftigt smagende mad, såsom nogle oste.

Dessert som en almindelig del af et vestligt måltid, er en relativt ny udvikling.

Før det 19. århundredes forbedring af middelklassens vilkår og mekaniseringen af sukkerindustrien var søde sager et privilegium for aristokratiet, eller et sjældent ferietraktement. Efterhånden som sukker blev billigere og lettere at få fat i, spredtes dessertens udvikling og popularitet også.

Nogle kulturer har ikke én separat sød ret, men blander i stedet søde og krydrede retter gennem hele måltidet, som det bl.a. kan ses i kinesisk madlavning, eller laver detaljerede dessertblandinger til specielle begivenheder. Ofte bliver desserten snarere set som et separat måltid eller en snack end en del af et større måltid, og den kan spises lang tid efter hovedmåltidet (ofte under mindre formelle omstændigheder).

Nogle restauranter specialiserer sig i desserter.

Almindelige typer dessert[redigér | redigér wikikode]

Dessert en masse

Ofte blandes disse til eksempelvis en bananasplit.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: