Det Administrative Bibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Kgl. Biblioteks service for centraladministrationen
Virksomhedsinformation
Selskabsform Specialbibliotek
Grundlagt 1924
Hovedsæde Danmark København, Danmark
Organisation
Moderselskab Det Kgl. Bibliotek
Eksterne henvisninger
https://forcentraladministrationen.kb.dk/
CVR-nummer 28988842
OpenCorporates dk/20582308 Rediger på Wikidata

Det Kgl. Biblioteks service for centraladministrationen, (tidligere navn  Det Administrative Bibliotek (DAB)), er Det Kgl. Biblioteks særlige service for ansatte i centraladministrationen, det vil sige for ansatte i ministerier, departementer og styrelser samt underliggende institutioner. Alle ansatte i centraladministrationen kan benytte sig af bibliotekets tilbud. Se mere information om biblioteket på hjemmesiden.

Biblioteket har som formål at understøtte kvalitet og effektivitet i centraladministrationens arbejde ved at stille relevante materialer, målrettet service og specialviden til rådighed.

Biblioteket poster nyheder om bibliotekets services på LinkedIn samt via nyhedsbreve.

Besøgsadresse: Den Sorte Diamant, Central administrativ samling på 4. etage, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

Postadresse: Det Kgl. Biblioteks service til centraladministrationen, Christians Brygge 8, 1219 København K

Bibliotekets trykte og elektroniske samling[redigér | rediger kildetekst]

Der er adgang til den trykte og elektroniske samling i bibliotekets base.

Bibliotekets trykte samling af bøger og tidsskrifter dækker de fagområder, der er af fælles interesse for centraladministrationen. De centrale områder er især forvaltning, jura, statsret, økonomi, organisation og personaleadministration, samt materiale vedrørende generel og aktuel samfundsbeskrivelse.

Ansatte i departementer og styrelser har online adgang til en del licensbelagte udenlandske elektroniske bøger og tidsskrifter, som dækker de enkelte fagområder i ministerierne (link til digitale ressourcer), for at få adgang skal man være oprettet som bruger i biblioteket (link til indmeldelse).

Samlingen indeholder også rapporter, betænkninger og andre publikationer udgivet af departementer, styrelser og direktorater i trykt og elektronisk form. De elektroniske udgivelser får tilføjet en permanent url, for at sikre fremtidig adgang

Biblioteket har en meget omfattende lovsamling, der består af lovgivning helt tilbage fra 1660, samt lovforberedende dokumenter fra 1849 og håndbøger i tilknytning hertil.

Det Kgl. Bibliotek giver adgang til en indscannede udgave af forarbejder til Grundloven af 1849 samt udvalgte forarbejder til Retsplejeloven af 1916..

I bibliotekets base findes en liste med links til elektroniske versioner af samtlige nummererede kommissionsbetænkninger samt udvalgte ældre betænkninger.

Adgang til DABs samling[redigér | rediger kildetekst]

Der er adgang til DABs samling på 4. etage i Diamanten[1], og bibliotekets materialer kan frit anvendes af alle på læsesalen. Bemærk at kun personer, der er oprettet som låner ved Det Administrative Bibliotek, kan hjemlåne.[2]

Bibliotekets historie[redigér | rediger kildetekst]

Det Kgl. Biblioteks service for centraladministrationen begynder sin historie som bibliotek for Socialministeriet. Dette sker i forbindelse med den kgl. resolution af 23. april, 1924 om ordningen af de danske ministeriers arbejdsområder. Den 8. juli, 1940 bliver biblioteket også bibliotek for arbejdsministeriet, da det lægges sammen med Socialministeriet.

Biblioteket har huse i Slotsholmsgade 10 indtil 1967, hvor det får tilbudt lokaler i den nye ministerialbygning i Slotholmsgade 12.

I 1976 bliver det besluttet, at biblioteket skal fungere som fælles bibliotek for hele centraladministrationen og der iværksættes i den forbindelse, en undersøgelse af benyttelsen af biblioteket og behovet for en udbygget dokumentationstjeneste. Arbejds- og Socialministeriernes Bibliotek bliver dermed pr. 1. januar 1979 til Det Administrative Bibliotek (DAB) og overføres administrativt til Administrationsdepartementet.

I 1989 bliver biblioteket åbnet for offentligheden, som kan benytte biblioteket på særlige vilkår. Biblioteket skal fortsat først og fremmest tilgodese centraladministrationens behov.

I 1995 bliver det i forbindelse med en omstrukturering af Finansministeriet besluttet at biblioteket overføres til Forskningsministeriet. Efterfølgende ændres biblioteket status til en selvstændig institution og knyttes organisatorisk til Styrelsen for Videregående Uddannelser.

Pr. 1. januar 2017 bliver biblioteket flyttet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturministeriets område og bliver i den forbindelse lagt sammen med Det Kongelige Bibliotek. Som følge af sammenlægningen flytter biblioteket fra Slotsholmsgade til Diamaten i 2018, hvor brugerne betjenes fysisk og elektronisk fra samlingen på 4 etage.

Pr. 1. juni 2023 skifter biblioteket navn til: Det Kgl. Biblioteks service for centraladministrationen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]