Det Gamle Slot (Athen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Gamle Slot
Hellenic Parliament-MPs swearing in.png
Alternative navne græsk: Παλαιά Ανάκτορα
Arkitektonisk stil Nyklassicisme
Lokalitet Athen, Grækenland
Udlejet til Grækenlands parlament
Konstruktion startet 1836
Design og konstruktion
Arkitekt Friedrich von Gärtner
Bygherre Ludvig 1. af Bayern
Hjemmeside
www.hellenicparliament.gr
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Det Gamle Slot. (Se også artikler, som begynder med Det Gamle Slot)

Det Gamle Slot (græsk: Παλαιά Ανάκτορα, Palaiá Anáktora) er et slot i det centrale Athen i Grækenland, der er sæde for Grækenlands parlament. Slottet blev opført mellem 1836 og 1843 som det første kongeslot i det moderne Grækenland. Det ligger ved Syntagmapladsen i centrum af Athen og har huset Grækenlands parlament siden 1934.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Luftfotografi af Det Gamle Slot fra Hotel Grande Bretagne.
Interiørfotografi

Slottet blev opført af den bayerske arkitekt Friedrich von Gärtner for Kong Otto af Grækenland og hans hustru, Dronning Amalia med økonomiske midler doneret af Ottos far, Kong Ludvig 1. af Bayern. Tidligere forslag havde placeret slottet på Omoniapladsen, Kerameikos og sågar på toppen af Akropolis.

Byggeriet startede i 1836 og blev færdiggjort i 1843.[1] Da det fungerede som residensslot for Grækenlands konger i næsten et århundrede, bliver det stadig af og til omtalt som Det Gamle Slot.

Efter at have taget skade ved en brand i 1909 blev det istandsat i en længere periode herefter. Under istandsættelsen flyttede kongen og kongefamilien deres residens til Kronprinsens Palads, der herefter blev kendt som Det Nye Slot.

Enkelte medlemmer af kongefamilien, først og fremmest Enkedronning Olga, vedblev at bo i Det Gamle Slot frem til 1922. Efter monarkiet blev afskaffet i Grækenland i 1922, blev bygningen brugt til flere forskellige formål.

I november 1929 besluttede den græske regering, at bygningen fremover skulle huse Grækenlands parlament. Efter en omfattende renovering flyttede senatet ind i slottet den 2. august 1934, fulgt af den femte nationalforsamling den 1. juli 1935. Selv om monarkiet blev genindført i Grækenland i 1935, vedblev slottet at fungere som parlamentsbygning efterfølgende.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Old Palace (today the Greek Parliament)". Contemporary Monuments Database. National Hellenic Research Foundation. Hentet 15. juli 2015. 

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 37°58′31″N 23°44′13″Ø / 37.97528°N 23.73694°Ø / 37.97528; 23.73694