Det Liberale Folkepartiet (1992–)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Nedlagt i 2017
Clockimportant.svg
Det Liberale Folkepartiet  
 
Partileder Vegard Martinsen
Næstformand Lasse Lien
Partisekretær Per Arne Karlesen
 
Grundlagt 1992
Partiavis Tidskriftet LIBERAL
Ungdomsorganisation Liberalistisk Ungdom
 
Politisk ideologi Liberalisme Libertarianisme
Partibogstav DLF
 
Website www.stemdlf.no

Det Liberale Folkepartiet er et norsk politisk parti. Partiet er et liberalistisk parti som bygger på oplysningstidstraditionen, den sekulære vestlige kulturarv og vestens værdier. Partiet arbejder for en minimalstat, hvor statens opgave er at sørge for politi, forsvar og retsvæsen. Partiet ønsker ikke at staten skal regulere økonomien eller andre samfundsområder. Partiet blev genoprettet i 1992 af personer som var centrale i det DLF, der blev nedlagt i 1988. Gennem 90'erne ændrede partiet karakter og blev mere og mere liberalistisk.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Partiet har fylkeslag i tre fylker: Oslo, Hordaland og Nord-Trøndelag. Ved stortingsvalget i 2005 stillede partiet op i Oslo og Hordaland og fik tilsammen 213 stemmer.

I 2004 oprettede DLF et ungdomsparti ved navn Det Liberale Folkepartiets Ungdom. Ved det konstituerende landsmøde i 2005 blev det vedtaget at navnet skulle ændres til Liberalistisk Ungdom.

Partiet udgiver det liberalistiske Tidsskriftet LIBERAL fire gange i året.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Partiet hævder at være konsekvent liberalistisk, og i løbet af 90'erne fangede DLF flere medlemmer fra Fremskrittspartiet. I denne process udviklede partiet sig til at blive et radikalt liberalistisk parti. På landsmødet i 2001 blev der vedtaget et principprogram som var konsekvent liberalistisk, og alle valgprogrammer efter dette var i samspil med princippet om laissez-faire-kapitalisme.

Valg[redigér | redigér wikikode]

Det Liberale Folkepartiet under valgkampen i 2009

Ved stortingsvalget 2005 stillede partiet lister op i Oslo og Hordaland, og fik til sammen 213 stemmer. Dette udgør 0,0081 % af afgivne stemmer, noget som gør partiet til det fjerde mindste i Norge målt i tilslutning ved sidste stortingsvalg. Ved valget i 2007 opstillede partiet kun liste i Oslo, her fik de 127 stemmer, og kom næst sidst.

Ledere for DLF fra 1992[redigér | redigér wikikode]

Eksterne lenker[redigér | redigér wikikode]