Det Liberale Folkepartiet (1992–2017)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Liberale Folkepartiet  
 
Partileder Vegard Martinsen
Næstformand Lasse Lien
Generalsekretær Per Arne Karlesen
 
Grundlagt 1992
Nedlagt 2017
Partiavis Tidskriftet LIBERAL
Ungdomsorganisation Liberalistisk Ungdom
 
Politisk ideologi Liberalisme Libertarianisme
Partibogstav DLF
 
Website www.stemdlf.no

Det Liberale Folkepartiet var et norsk politisk parti. Partiet var et liberalistisk parti, som byggede på oplysningstidens traditioner, den sekulære vestlige kulturarv og vestens værdier. Partiet arbejdede for en minimalstat, hvor statens opgave kun er at sørge for politi, forsvar og retsvæsen. Partiet ønskede ikke at staten skal regulere økonomien eller andre samfundsområder.

Forhistorie og historie[redigér | rediger kildetekst]

Det traditionsrige norske parti Venstre blev i 1972 splittet på spørgsmålet om Norges medlemskab af EF. Partiets flertal var imod tilslutning, hvorpå jafløjen brød ud og dannede Det Liberale Folkepartiet (1972-1988). Partiet blev dog ingen vælgermæssig succes, og i 1988 vedtog landsmødet at slå sig sammen med Venstre igen. Enkelte medlemmer var dog så utilfredse hermed, at de dannede et nyt socialliberalt parti, De Liberale, hvis vigtigste mærkesag var norsk medlemskab af EU.[1] De Liberale blev så senere omdannet til Det Liberale Folkepartiet, da dette navn blev frigivet i 1992.

Gennem 1990'erne ændrede partiet karakter og blev mere og mere liberalistisk. I 2017 blev det besluttet at nedlægge partiet. Partiets hjemmeside blev bevaret som et arkiv over de nyhedskommentarer, der blev skrevet i perioden fra 2001 til 2017.[2]

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

I 2004 oprettede DLF et ungdomsparti ved navn Det Liberale Folkepartiets Ungdom. Ved det konstituerende landsmøde i 2005 blev det vedtaget at navnet skulle ændres til "Liberalistisk Ungdom".

Partiet udgav det liberalistiske "Tidsskriftet LIBERAL" fire gange om året.

Politik[redigér | rediger kildetekst]

Partiet hævdede at være konsekvent liberalistisk, og i løbet af 90'erne fangede DLF flere medlemmer fra Fremskrittspartiet. I denne proces udviklede partiet sig til at blive et radikalt liberalistisk parti. På landsmødet i 2001 blev der vedtaget et principprogram som var konsekvent liberalistisk, og alle valgprogrammer efter dette var i samspil med princippet om laissez-faire-kapitalisme.

Valg[redigér | rediger kildetekst]

Det Liberale Folkepartiet under valgkampen i 2009

Det lykkedes aldrig partiet at få nogen mandater valgt ved hverken stortings- eller kommunalvalg. I 2004-05 var det dog repræsenteret i kommunestyret i Øvre Eiker kommune, da en af de indvalgte fra Fremskrittspartiet skiftede over til partiet.

Ved stortingsvalget 2005 stillede partiet lister op i Oslo og Hordaland, og fik tilsammen 213 stemmer. Dette udgjorde 0,0081 % af afgivne stemmer, noget som gjorde partiet til det fjerde mindste i Norge målt i tilslutning ved det pågældende stortingsvalg. Ved valget i 2007 stillede partiet kun en liste i Oslo. Her fik de 127 stemmer, og kom næstsidst.

Ledere for DLF[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Liberalt EF-parti stiftet. Aftenposten, 24. januar 1989.
  2. ^ "DLF legges ned. Partiets hjemmeside, dateret 31. december 2017, besøgt 13. oktober 2019". Arkiveret fra originalen 22. oktober 2019. Hentet 13. oktober 2019.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]