Det Moderne Gennembrud

Den litterære periode "Det Moderne Gennembrud" er 1870-1890. Betegnelsen anvendes især om litteraturen i Skandinavien, der nu fik sit gennembrud i Europa. Det indledes med Georg Brandes' forelæsninger på Københavns Universitet fra 1871 og fortsætter i hans Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur.
Det Moderne Gennembrud dannede grobund for det Det Folkelige Gennembrud i starten af 1900-tallet.
Indholdsfortegnelse
Kendetegn ved Det Moderne Gennembrud[redigér | redigér wikikode]
Forfatterne i Det Moderne Gennembrud gjorde oprør mod de gamle traditioner som Romantikken (kort fortalt: At litteraturen var "pyntet" med ting som egentlig ikke var realistiske. Billeder blev malet idylliske og som man gerne ville have samfundet skulle være), og blandt dens karakteristiske træk er et internationalt perspektiv, frihed i forhold til seksualitet og religion samt interesse i de videnskabelige landvindinger som darwinismen. Der kom fokus på realisme i litteraturen og problemer blev sat under debat. Kønsproblematikken kom nu under seriøs behandling, og flere kvindelige forfattere viste sig i højere grad på parnasset.
- Fornuft/Rationalitet/Logik skulle være måden man iagttog og anskuede omverdenen.
- Realistisk i stedet for et romantiseret eller mytisk natursyn.
- Mennesket var et produkt af naturen og ikke et produkt af Gud (Evolutionsteori).
- Biologi → Drifter/Seksualitet/Instinkter (Brud på tabubelagte emner).
- Darwinisme → Charles Darwin som udgav ”Arternes Oprindelse” i 1859 og havde stor påvirkning på samtiden og blev oversat af J.P. Jacobsen i 1872.
- Ateisme → Friedrich Nietzsche, som udtale at ”Gud er død” i flere af sine værker, og på den måde lagde han den filosofiske tankegang for samtiden.
- ”Problemer skal sættes under debat” → Disse ord var Georg Brandes’ visioner fra forelæsninger han holdt fra den 3. november 1871. Det var også en kritik af romantikken.
Forfattere i Det Moderne Gennembrud[redigér | redigér wikikode]
Kendte forfattere i Det Moderne Gennembrud:
- Danmark:
- Herman Bang
- Georg Brandes
- Holger Drachmann
- Carl Ewald
- Karl Gjellerup
- J.P. Jacobsen
- Henrik Pontoppidan
- Sophus Schandorph
- Johan Skjoldborg
- Mathilde Fibiger
- Amalie Skram (Af norsk afstamning, men aktiv i Danmark)
- H.C. Andersen[kilde mangler]
- Norge:
- Sverige:
Forløb[redigér | redigér wikikode]
Indledningen til Det Moderne Gennembrud tilskrives Georg Brandes, der i 1869 oversatte den kontroversielle Kvindernes Underkuelse af John Stuart Mill til dansk, og han indledte for alvor sin bevægelse den 3. november 1871[1] ved en forelæsning på Københavns Universitet og over det meste af Europa med kritik af Romantikken. Han skrev også artikler og bøger om emnet, og især er Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur, som udkom i flere bind fra 1872, af betydning som gennembruddets teoretiske basis.
En række af forfatterne havde internationale kontakter, og mange af dem boede i perioder i udlandet. Der var større nordiske kunstnerkolonier i Paris, Berlin og Rom, og nogle af forfatterne skrev på de hovedsprogene, og værkerne på dansk blev hurtigt oversat. Bevægelsen fik dermed sit store gennembrud.
I 1890'erne blev bevægelsen til dels afløst af symbolismen med udgangspunkt i flere forfatteres interesse for spirituelle/religiøse emner. Men realismen i Det Moderne Gennembrud var kommet for at blive. Den findes hos forfattere som Selma Lagerlöf, Johannes V. Jensen og Martin Andersen Nexø i (1900-1920) og bliver kaldt Det folkelige Gennembrud, da forfatterne nu skildrer de allernederste i samfundet. Et udmærket eksempel er Martin Andersen Nexøs Pelle Erobreren.
Litteratur[redigér | redigér wikikode]
- Brandes, Georg (1877) Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur: Emigrantlitteraturen. København: Gyldendal. Anden udg.
- Brandes, Georg (1873) Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur: Den romantiske Skole i Tydskland. København: Gyldendal.
- Brandes, Georg (1874) Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur: Reactionen i Frankrig. København: Gyldendal.
- Brandes, Georg (1875) Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur: Naturalismen i England. København: Gyldendal.
- Brandes, Georg (1882) Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur: Den romantiske Skole i Frankrig. København: Gyldendal.
- Brandes, Georg (1890) Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur: Det unge Tyskland. København: Gyldendal.
- Sørensen, Jørgen (red.) (1974). Fronter 1870-1890 - en tekstmontage. København: Gyldendal. ISBN 87-00-41601-0.
- Stangerup, Hakon (1946). Kulturkampen 1-2. København: Gyldendal.
- Hertel, Hans (2004). Det stadig moderne gennembrud : Georg Brandes og hans tid, set fra det 21. århundrede. København: Gyldendal. ISBN 87-03-00576-3.
Henvisninger[redigér | redigér wikikode]
- ^ Fra Litteraturens Veje s. 181 afsnit 2. ISBN 87-12-02835-5
Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]
- Portal med oplysninger om tidens store personligheder og artikler om tiden 1870-1900 (Webside ikke længere tilgængelig)
(".. running but no content has been added, yet.") - Det Kongelige Biblioteks webudstilling Georg Brandes' "Skrivebord"
- Det Moderne Gennembrud på Leksikon.org
|