Det Socialrevolutionære Parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De Socialrevolutionæres valgplakat i 1917. Billedteksten i rødt er "партия соц-рев", kort for bestående af de socialrevolutionære. Banneret bærer partiets motto "В борьбе обретешь ты право свое" ("Gennem kamp vil du få dine rettigheder"), og kloden bærer sloganet "земля и воля" ("jord og frihed"), der udtrykker partiets landbrugsreforms socialistiske grundlag.

Det Socialrevolutionære Parti eller De Socialrevolutionæres Parti (SR; russisk: Партия социалистов-революционеров (ПСР), tr. Partija sotsialistov-revoljutsionerov (PSR)) var et stort politisk parti i begyndelsen af 1900-tallets Rusland og en central aktør i den russiske revolution. Patiets ideologi var revolutionær socialdemokratisme og socialistiske landbrugsreform. Efter Februarrevolutionen i 1917 delte partiet magten med andre liberale og demokratiske socialistiske kræfter i den russiske provisoriske regering. I november 1917 vandt partiet flertal ved det første demokratisk valg i Rusland, men Oktoberrevolutionen havde ændret det politiske landskab og bolsjevikkerne opløste den konstituerende forsamling i januar 1918.[1] SR blev snart splittet i pro-bolsjevikiske og anti-bolsjevikiske fraktioner. Den anti-bolsjevikiske fraktion af partiet, kendt som det "rigtige SR", der forblev loyale over for den provisoriske regeringsleder Aleksandr Kerenskij blev besejret og ødelagt af bolsjevikkerne i løbet af den russiske borgerkrig.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Tony Cliff (1978). "The Dissolution of the Constituent Assembly". Marxists.org. Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 8. august 2016.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Zarens faneSpire
Denne artikel om Ruslands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie