Det egentlige Litauen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort der viser ændringer i det litauisk kontrollerede område fra 1200-tallet frem til i dag

.

Det egentlige Litauen (latin: Lithuania propria, litauisk: Lietuva siaurąja prasme eller tikroji Lietuva (dansk: ordret Litauen i snæver forstand)) er et område i Storfyrstendømmet Litauen. Området var identisk med fyrstendømmet Litauen, et område, der udviklede sig til Storfyrstendømmet Litauen. Området kan spores tilbage til de romersk-katolske sogne, etableret i Storfyrstendømmet Litauen i de hedenske baltiske lande efter kristningen af Litauen i 1387. Det er let at skelne området fra de rutenske områder i fyrstendømmet, der var blevet kristnet af den ortodokse kirke før selve Litauen i 1387 blev kristnet af den katolske kirke.[1][2]. Det latinske navn var udbredt i middelalderen og kan findes på mange historiske kort[3] før 1. verdenskrig.

Det egentlige Litauen kaldes undertiden Store Litauen (litauisk: Didžioji Lietuva) i modsætning til Lille Litauen (litauisk: Mažoji Lietuva).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gauchas, P. (1988): Den østlige og sydlige grænse af etnisk litaueisk område i middelalderen, (Balto-slaviske studier), ss. 195-196. (russisk)
  2. ^ Safarewicz, J. (1967): Studia językoznawcze, (Warszawa) s. 257-259 (polsk)
  3. ^ Kort (latin)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Litauens geografiSpire
Denne artikel om Litauens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 55°N 25°Ø / 55°N 25°Ø / 55; 25