Det europæiske område for frihed, sikkerhed og retfærdighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det europæiske område for frihed, sikkerhed og retfærdighed er en samling af politikker i Den Europæiske Union (EU). Under området hører forskellige politiske områder, herunder forvaltning af EU's ydre grænser, civilretligt og strafferetligt samarbejde samt politisamarbejde. Området dækker desuden asyl- og integrationspolitik, samt bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet, der er opstået ved fjernelse af de interne grænser i EU. Med Lissabontraktaten blev EU's søjlestruktur afskaffet, og ovenstående områder blev overstatslige. Tidligere havde de været mellemstatslige, hvorfor EU's institutioner ikke kunne vedtage forordninger eller direktiver på disse områder.[1] Storbritannien, Irland og Danmark har fået godkendt forbehold for disse retsakter med betydningen:

  • "en ”opt-in”-bestemmelse, som tillader hver af dem at deltage, fra sag til sag, i proce­duren for vedtagelse af en foranstaltning eller at gennemføre en foranstaltning, som tid­li­ge­re er vedtaget. De bliver da bundet af denne foranstaltning på samme måde som de andre medlemsstater
  • en ”opt-out”-bestemmelse, som tillader, at de ikke gennemfører en foranstaltning.".[1]

I Danmark afholdtes en folkeafstemning den 3. december 2015 om ændringer i landets retsforbehold. Afstemningen førte til en fastholdelse af forbeholdet.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "EUR-LEX: Det europæiske område for frihed, sikkerhed og retfærdighed". Arkiveret fra originalen 15. februar 2017. Hentet 8. november 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

EUSpire
Denne artikel om EU er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.