Det historiske centrum i Lviv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Det historiske centrum i Lviv
Land Ukraine Ukraine
Type Kultur
Sted Lviv
Kriterium (ii, v)
Reference 865
Indskrevet 1998
Oversigtskort

Det historiske centrum i Lviv (ukrainsk: Старе Місто Львова; polsk: Stare Miasto we Lwowie) er det historiske centrum af byen Lviv, inden for Lviv oblast (provins) i Ukraine, anerkendt som et statshistorisk-arkitektonisk helligdom i 1975.[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Daniel Romanovich, fyrste af Galicien-Volhynien, byggede et slot til sin søn Lev i 1256. Kort efter at fyrsterne uddøde, kom regionen under Polen i 1349. Kong Kasimir den Store gav Lwów Magdeburgrettigheder i 1356. Johan 2. Kasimir Vasa af Polen grundlagde Universitetet i Lwów i 1661. Efter første deling af Polen var Lviv hovedstad i Kongedømmet Galizien og Lodomeriet og den fjerdestørste by i Habsburgermonarkiet fra 1772 til 1918. Under Anden polske republik blev Lwów hovedstad i Lwów Voivodeship. Fra 1939 til 1941 og siden 1944 hørte byen til Sovjetunionen. Siden 1991 har byen Lviv været en del af det uafhængige Ukraine.

UNESCO[redigér | rediger kildetekst]

Siden 1998 har FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur (UNESCO) opført Lvivs historiske centrum som en del af "verdensarven". Den 5. december 1998, under den 22. samling i Verdensarvskomiteen i Kyoto (Japan), blev Lviv føjet til UNESCOs verdensarvsliste. UNESCO gav følgende erklæring [2] for at forklare sit valg:

   Kriterium ii: I sin bystruktur og arkitektur er Lviv et fremragende eksempel på sammensmeltning af de arkitektoniske og kunstneriske traditioner i Østeuropa med dem i Italien og Tyskland.
   Kriterium v: Lviv s politiske og kommercielle rolle tiltrak  en række etniske grupper med forskellige kulturelle og religiøse traditioner, som etablerede separate men indbyrdes afhængige samfund i byen, der stadig er synlige tegn på i den moderne bybillede.

Området for Lviv Historic Center dækker 120 hektar af den gamle Russ og middelalderlige del af byen, såvel som området omkring til Sankt George Katedral på Sankt Georgsbakken Bufferområdet i det historiske center, som er defineret af de historiske områdegrænser, er cirka 2,44 km2.[3]

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Gaderne
Dormitionskirkens kompleks er domineret af det 400 år gamle Korniakt-tårn.
En gade i den gamle bydel i Lviv

Udover de listede elementer i tre store områder er der omkring 2.007 andre historiske seværdigheder og vartegn i den gamle bys område, hvoraf 214 betragtes som nationale vartegn.

Potocki-paladset, Lviv

Hellige bygninger:

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]