Det store vokalskifte på engelsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det store vokalskifte på engelsk (engelsk: Great Vowel Shift) var en række lydændringer, der påvirkede udtalen af ​​lange vokalermiddelengelsk i perioden mellem Geoffrey Chaucer (1340-1400) og William Shakespeare (1564-1616). Lydændringerne er et velkendt eksempel på en såkaldt kædeforskydning (engelsk: chain shift), hvor den ene lydændring forårsager den næste, som forårsager den næste igen, i en række beslægtede lydskift.[1]

Det store vokalskifte kaldes også Tudor-vokalskiftet efter Huset Tudor, der i det 16. århundrede havde kongemagten fra Henrik 7. af England til Elizabeth 1. af England. Periodens sproglige afgrænsning er flydende.

Lydændringerne indebar, at lange vokaler hævede deres artikulationssted, og de højeste vokaler blev diftongeret i en såkaldt push chain, hvor /ɑː/ > /æː/ > /ɛː/ > /eː/ > /iː/ > /aɪ/ i de forreste vokaler, henholdsvis /ɔː/ > /oː/ > /uː/ > /aʊ/ i de bageste.

Der er flere teorier om årsagen til og det nøjagtige forløb af det store vokalskifte. De to klassiske teorier omtales som push chain og pull chain:

  • Push chain (formuleret af tyskeren Karl Luick): de midterste vokaler /eː/ og /oː/ bliver gradvist mere lukkede og fortrænger /iː/ og /uː/, som bliver til diftongerne /aɪ/ og /aʊ/.
  • Pull chain (formuleret af danskeren Otto Jespersen): de to mest lukkede vokaler, /iː/ og /uː/, bliver til diftongerne /aɪ/ og /aʊ/, og trækker i stedet de to midterste vokaler /eː/ og /oː/ ind i de mere ekstreme lukkede positioner.

Nyere teorier ser de to synspunkter som forenklede og antager flere mindre uafhængige lydændringskæder.

Middelengelsk Chaucer Shakespeare Moderne engelsk Lydændring Dansk
biten /biːtə/ /bəit/ bite /baɪt/ iː > əi > ai ’bide’
bete /beːtə/ /bīt/ beet /bi(ː)t/ eː > iː ’bede’ (rodfrugt)
mete /mɛːt/ /meːt/ meat /mi(ː)t/ ɛː > eː > iː ’kød’
bete /bæːt/ /beːt/ beat /bi(ːt)/ æː > eː > iː ’slå’
name /naːmə/ /næːm/ name /neɪm/ aː > æː > eɪ ’navn’ (og ’nævne’)
hous /huːs/ /həus/ house /haʊs/ uː > əu > aʊ ’hus’
boote /boːt/ /buːt/ boot /bu(ː)t/ oː > uː ’støvle’
boat /bɔːt/ /boːt/ boat /boʊt/ ɔː > oː > oʊ ’båd’

Ændringer efter 1700 betragtes ikke som en del af det store vokalskifte. Udtalen er gengivet i Det internationale fonetiske alfabet (IPA):

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Campbell, Lyle (2013) (på engelsk). Historical linguistics: an introduction (3. udg.). Cambridge, Mass.: MIT Press. side 44-45. Libris 4740731. ISBN 978-0-7486-4594-7