Det vilde ræs (film fra 1977)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det vilde ræs
Overblik
Originaltitel Smokey and the Bandit
Dansk titel Det vilde ræs
Genre Komediefilm,
actionfilm,
eventyrfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Hal Needham Rediger på Wikidata
Manuskript af Hal Needham,
James Lee Barrett,
Charles Shyer Rediger på Wikidata
Medvirkende Mike Henry,
Sally Field,
Burt Reynolds,
Pat McCormick,
Michael Mann,
George Reynolds,
Mike Henry,
Michael McManus,
Jackie Gleason,
Jerry Reed med flere Rediger på Wikidata
Fotografering Bobby Byrne Rediger på Wikidata
Klip Walter Hannemann Rediger på Wikidata
Musik af Bill Justis Rediger på Wikidata
Produceret af Robert L. Levy Rediger på Wikidata
Distributør Universal Studios,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 27. maj 1977 (USA),
13. februar 1978 (Sverige),
10. februar 1978 (Tyskland) Rediger på Wikidata
Længde 96 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Fortsættes i Med strømerne i bakspejlet Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Det vilde ræs. (Se også artikler, som begynder med Det vilde ræs)

Det vilde ræs (org: Smokey and the Bandit) er en amerikansk komediefilm fra 1977.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Den rige og smarte Texas-forretningsmand Big Enos Burdette (Pat McCormick) og hans søn, Lille Enos (Paul Williams) som forsøger at finde en lastbilchauffør villig nok til at transportere Coors øl til Georgia. Desværre på grund af føderale spirituslove og statslige skatteregler er forsendelser øst for Mississippi-floden anset for ulovlige, de lastbilchauffører, der havde taget væddemålet tidligere var blevet opdaget og anholdt af "Smokey" (slang for færdselspoliti). På et lokal lastbilsrodeo, finder de Texas' legendariske lastbilchauffør Bo "Bandit" Darville (Burt Reynolds) og tilbyder ham US $ 80,000, prisen på en ny lastbil, til at smugle 400 kasser af Coors øl fra Texarkana, Texas (den østligste del af landet, hvor Coors er lovligt) til "Southern Classic" lastbilsrodeoet i Georgia på under 28 timer, kørsel på i alt 1330 miles. Bandit accepterer væddemålet og rekrutterer kollegaen trucker Cledus "Snemand" Snow (Jerry Reed) til at køre lastbilen (Snow medbringer sin hund, en bassethund med navnet "Fred",). Efter at have anmodet om et forskud fra Burdettes til en "hurtig bil", køber Bandit en sort Pontiac Trans Am, som han selv vil køre som en "blocker"; en bil til at aflede opmærksomheden fra lastbilen og dens last.

Duoen når Texas forud for tidsplanen, læsser deres lastbil med Coors øl, nu går turen imod Georgia. Undervejs tager Bandit blafferen den professionelle danser og tilsyneladende Runaway Bride Carrie (Sally Field) op, hvem han giver øgenavnet "Frøen", fordi hun "altid hopper rundt". Men ved at opsamle Carrie bliver Bo målet for sherif Buford T. Justices (Jackie Gleason) vrede, en respektabel politimand med over 30 år anciennitet, hvis meget enfoldige søn Junior (Mike Henry) skulle have været Carries brudgom.

Resten af filmen er i det væsentlige en stor high-speed chase, hvor Bandit og Frog tiltrækker vedvarende opmærksomhed fra de lokale og delstatens politi, mens Snowman kører imod øst med Coors øl. Trods at de forlader deres retskreds, fortsætter sherif Justice og hans søn med at forfølge Bandit og co., ligesom diverse uheld forfølger dem igennem jagten på Bandit. Bandit og Snemand får hjælp af en række farverige figurer som de møder undervejs, hvoraf mange er lastbilchauffører de kontakter gennem deres CB radioer; disse bekendte giver dem mulighed for at undslippe politiets forfølgelse ved talrige lejligheder. Hverken Justice eller nogen af de andre politifolk er stadig opmærksomme på Snemandens ulovlige last af Coors.

På trods af en næsten konstant politijagt og flere vejspærringer, ankommer Bandit, Snemand, Frog og Fred på Southern Classic med en påhængsvogn af Coors øl ti minutter før deadline.

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film