Digitalt udbud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Bygherrekrav nr. 7 stiller krav til digitalt udbud af udførelsesentrepriser.

Bygherren skal gennemføre elektronisk udbud af udførelsesentrepriser samt sikre, at tilbud afgives i elektronisk form. I denne forbindelse skal sikres:

  • at alt udbudsmateriale er tilgængeligt på internettet i udbudsperioden
  • at udbudsmaterialet tilrettelægges og udformes således, at projektdata i størst muligt omfang kan genbruges elektronisk af efterfølgende aktører i byggeriets processer.

Bygherren skal tilvejebringe internetbaserede faciliteter til brug for modtagelse af tilbud.

Bygherrekravene er formuleret af en række projektkonsortier i regi af regeringsinitiativet Det Digitale Byggeri, der i 2003 blev iværksat med formålet at digitalisere dansk byggeri.

Elektronisk udbudsproces[redigér | rediger kildetekst]

Målet med kravet er at erstatte den papirbaserede udbuds- og tilbudsproces for entrepriser med en elektronisk udbuds- og tilbudsproces. Kravet skal gennemføres af bygherren i dennes udbudsproces over for entreprenørerne, og bygherren skal kræve af de bydende entreprenører, at de afgiver deres tilbud elektronisk.

Bemærk, at betegnelserne elektronisk udbud/tilbud og digitalt udbud/tilbud dækker over det samme, men den formelle korrekte juridiske betegnelse er elektronisk udbud/tilbud.

Herudover er målet med kravet, at rådgiveren skal udarbejde sit udbudsmateriale digitalt og på en sådan måde, at entreprenørerne kan genbruge materialet i størst muligt omfang såvel i tilbudsprocessen som i udførelsen.

Historisk[redigér | rediger kildetekst]

Historisk set blev det første digitale udbud i Danmark gennemført af Byggeweb A/S, Erhvervs- og Byggestyrelsen og Forsvarets Bygningstjeneste i 2005, hvor seks entreprenører skulle hente udbudsmateriale på Byggeweb.dk i forbindelse med et udbud på Flyvestation Karup.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]