Dim Mak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dim Mak (populært kendt som Death Touch) er et angreb på pressure points (ofte kaldet atemi i japansk kampsport og Chi Na i kinesisk). De områder af kroppen, man udfører angrebet på, svarer til dem, som akupunktur og andre kinesiske healingsformer er koncentreret omkring.

Tilhængere af Dim Mak siger, at udøverne er i stand til at forvolde betydelig skade på et individ ved at forstyrre eller helt stagnere dets "energi flow" (chi), som kan medføre alvorlige kvæstelser eller død.

Polemik[redigér | rediger kildetekst]

Dim Mak er en teknik, hvis gyldighed ofte er betvivlet. Udøveren George Dillman er beskyldt for at være en bedrager, og hans opvisninger af teknikken er af mange anset for at være skuespil. Teknikken er i sin tanke og handling temmelig enkel, men knap så let at udføre. Ved at placere et præcis slag mod brystkassen, er ideen at sætte "The Power Of The Punch" ( kraften af slaget ) ind til hjertet og der med enten, at få det til at stå stille eller komme ud af dens rytme. ( hjerteflimmer ) eller slå brystbenet (også kendt som solo-plex) ind i hjertet, som derved vil slå personen ihjel. Der er ikke lavet et videnskabelig forsøg på at finde ud af hvem der kan eller ikke kan udføre sådan et slag, eller om det er muligt. Dog forsøgte en lille gruppe interesserede studenter, at invitere 5 vidt forskellige Martial art Experter i 1995 (kampsporteksperter) til, at udføre forsøget på en dukke. Forsøget viste at 2 ud af de 5, sandsynligvis kunne udføre sådan et slag, da deres slag var kraftig nok til at udføre "the killing blow "

Referencer i fiktion[redigér | rediger kildetekst]

  • I Bloodsport beviser Frank Dux, spillet af Jean-Claude Van Damme, at han er værdig til at deltage i Kumite-turneringen ved at demonstrere Dim Mak-teknikken overfor dommerne. Han udøver godt nok angrebet på en stak mursten i stedet for et menneske, hvortil Chong Li, spillet af Bolo Yeung, svarer: "Very good. But brick not hit back!"[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bolo Yeung har også givet sit bud på Dim mak i hans TC2000 og Steven segal har også haft den med i en af hans film.Bloodsport (1988) – Memorable quotes Arkiveret 10. februar 2009 hos Wayback Machine
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
SportSpire
Denne artikel om sport er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Denne artikel om et emne der relaterer til en personudførbar aktivitet kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.