Dirty Harry (filmserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dirty Harry er navnet på en serie af film og romaner, der handler om den fiktive politiinspektør "Dirty" Harry Callahan fra San Francisco Police Departments drabsafdeling. Callahan bliver spillet af Clint Eastwood i de fem film.

Dirty Harry film[redigér | rediger kildetekst]

Dirty Harry (1971)[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry

Dirty Harry er instrueret af Don Siegel og udkom i 1971. Harry sporer seriemorderen Scorpio (løst baseret på Zodiac Killer). Eastwoods ikoniske portrættering af den fåmælte uortodokse betjent, satte stilen på en række af hans senere film, og dens kommercielle succes ledte til produktionen af yderligere fire efterfølgere. Motivet med den "fremmedgjorte politibetjent" blev efterfølgende imiteret i en række andre film. I begyndelsen og slutningen af filmen fanger Callahan en kriminel og sige, "You've got to ask yourself a question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?" (ofte fejlagtigt gengivet som "Do you feel lucky, punk?").

Denne film blev en stor succes, og så ikonisk at den blev afspejlet i mange andre film, særligt de resterende film i Dirty Harry-serien, fordi det var en portrættering af social protest, der påpeger, at det var lettere for retssystemet at beskytte potentielle mistænkte i stedet for at udøve magt på vegne af ofrene, mens det ignorerer borgerne, der er i fare, eller er blevet myrdet. Filmen indspillede for det fjerdehøjeste beløb i 1971 efter Fiddler on the Roof, The French Connection og Diamonds Are Forever.

Dirty Harry går amok (1973)[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry går amok

Dirty Harry går amok blev instrueret af Ted Post og udkom i 1971. Hovedtemaet i denne film er vigilant ret og plottet handler om en gruppe afhoppede færdselsbetjente, der henretter kriminelle, der har undgået straf. Trods Harrys forkærlighed for at tage loven i egen hånd, tolererer han ikke koldblodige mord på anklagede, og han beslutter at stoppe morderne. I denne film er Harrys catch-phrase "En mands skal kende sine begrænsninger."

Dirty Harry renser ud (1976)[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry renser ud

Dirty Harry går amok blev instrueret af James Fargo og udkom i 1976. I filmen slår Harry sig sammen med en uerfaren kvindelig makker ved navn Kate Moore (Tyne Daly), og forsøger at fange en terrorgruppe, der kalder sig People's Revolutionary Strike Force. Harry er imod at bruge uerfarne betjente i det farlige politiarbejde, uanset om det er en kvinde eller mand, og synes at drabsafdelingen er for farlig for sin nye partner, der indtil for nylig arbejdede i arkivet. Han har intet imod kvindelige politibeetjente, han føler blot at Moore er for grøn. Moore viser sig dog at være værdifuld, selvom hun startede overentusiastisk, og modes hurtigt og vinder derved Harrys respekt.

Dirty Harry vender tilbage (1983)[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry vender tilbage

Dirty Harry vender tilbage blev instrueret af Clint Eastwood selv, og udkom i 1983. En aldrende, men stadig bitter, Callahan bliver sendt til en lille by for at følge op på en mordsag, hvilket leder ham lige til et voldtægtsoffer, der selv er på jagt efter hævn for hende og hendes søster, ved at dræbe de personer, der overfaldt dem.

Dødsspillet (1988)[redigér | rediger kildetekst]

Clint Eastwood i 1988.
Uddybende Uddybende artikel: Dødsspillet (film)

Dødsspillet blev udgivet i 1988, og blev instruret af Buddy Van Horn. Harry finder sig selv i et dødsspil, hvor man kan spille på, hvornår en række kendte mennesker vil dø. Nogen prøver at snyde ved at dræbe de kendte på én bestemt spillers liste.

Efter denne film nægtede Eastwood at gentage rollen, da han mente at hans alder (58 i 1988) ville gøre Harry til en parodi.

Karakterer[redigér | rediger kildetekst]

Karakter Film
Dirty Harry Dirty Harry går amok Dirty Harry renser ud Dirty Harry vender tilbage Dødsspillet
Harry Callahan Clint Eastwood
Frank DiGiorgio John Mitchum  
The Mayor John Vernon   John Crawford  
Al Bressler Harry Guardino   Harry Guardino  
Scorpio Andy Robinson  
Chico Gonzalez Reni Santoni  
Bank Robber Albert Popwell  
Neil Briggs   Hal Holbrook  
Charlie McCoy   Mitch Ryan  
John Davis   David Soul  
Red Astrachan   Kip Niven  
Mike Grimes   Robert Urich  
Phil Sweet   Tim Matheson  
Earlington "Early" Smith   Felton Perry  
J.J. Wilson   Albert Popwell  
Kate Moore   Tyne Daly  
Bobby Maxwell   DeVeren Bookwalter  
Lalo   Michael Cavanaugh  
Karl   Dick Durock  
Abdul   Kenneth Boyd  
Miki   Jocelyn Jones  
Father John   M. G. Kelly  
Big Ed Mustapha   Albert Popwell  
Jennifer Spencer   Sondra Locke  
Mick   Paul Drake  
Ray Perkins   Audrie J. Neenan  
Lester Jannings   Pat Hingle  
Horace King   Albert Popwell  
Samantha Walker   Patricia Clarkson
Peter Swan   Liam Neeson
Al Quan   Evan C. Kim
Harlan Rook   David Hunt
Johnny Squares   Jim Carrey

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Film Rotten Tomatoes
Dirty Harry 95%[1]
Dirty Harry går amok 80%[2]
Dirty Harry renser ud 78%[3]
Dirty Harry vender tilbage 59%[4]
Dødsspillet 52%

Referencer[redigér | rediger kildetekst]