Diskonto

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Diskonto (italiensk: sconto, fransk: escompte, engelsk: discount) betyder ethvert afdrag, der gøres i en fordrings beløb, når dette før forfaldstid udbetales af debitor eller en anden. Hvor sælgeren af en vare fradrager et beløb for kontant betaling, bliver diskontoen enstydig med rabat. Ved den egentlige diskontoforretning eller diskontering forstår man særlig køb af senere forfaldne fordringer såsom kuponer, udtrukne obligationer og navnlig veksler. Den diskonto, der fradrages ved vekseldiskontering, repræsenterer renten af beløbet fra diskonteringsdagen til vekslens forfaldsdag og består af to elementer, den egentlige rene rente – vederlag for afsavn af kapitalen – og risikopræmien. Mens denne varierer efter den forskellige soliditet af de navne, der findes på vekslen, bestemmes renten af forholdet mellem udbud af og efterspørgsel efter kapital til diskonteringsøjemed. Diskontering af veksler kan være forskellig fra den rentefod, der beregnes ved anden kapitalanbringelse, og kan navnlig være underkastet hyppigere svingninger end anden rente.

Under ældre tiders ågerlovgivning var diskontoen ligesom anden rente først forbudt og senere indskrænket til visse maksimalsatser; dog er i de fleste landes lovgivninger diskontering af veksler blevet helt eller delvis frigivet tidligere end anden rente. Således frigaves den i Danmark allerede i 1799, mens den almindelige rentefod (med undtagelse af renten af lån mod pant i fast ejendom) først frigaves i 1855, i Norge først i 1888.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Økonomi Stub
Denne artikel om økonomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.