Diskussion:Øland-Attrup

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Sammenskrivning/Notabilitet[rediger kildetekst]

Jeg mener snarere at denne artikel skal sammenskrives i en ny artikel om inddæmningen, som det fremgår i denne tekst [1] har været en ganske omfattende affære - hvis den altså overhovedet bør sammenskrives? Jeg kan pege på utallige gårde og godser, som har bidraget med væsentligt mindre til, den på Wikipedia beskrevede Danmarkshistorie, end denne "herregård".

Tilbage i december 2011 oprettede jeg denne artikel, som få dage efter blev slettet.

Det skete bla. med en vurdering af, at citat Pugilist: "Bondegård fra 1974, der ikke ses at have spillet nogen væsentlig rolle i historien. Derudover uencyklopædisk artikel, formentlig oprettet af en person, der er for tæt på." og citat Rasmusbyg: "Sikke mange artikler vi ville få, hvis alle gårde i landet skulle beskrives på wp.".

Til de to kommentarer bør det tilføjes, at Øland-Attrup ikke bare er en tilfældig Østergård i Vesterby, som lokale mener har spillet en væsentlig rolle. Nej denne gård, opført af Johan Koed-Jørgensen i 1974, tog ifølge før henviste tekst, over hvor staten opgav at sælge jorden til husmandsbrug. Som det mindste vil jeg mene at der bør oprettes en artikel om landindvindingen, hvor der kan gøres rede for den store betydning, som Koed-Jørgensen tilførte hele det projekt, ved at benytte sig af moderne (og for egnen, ukendte metoder), til at skabe et dyrkbart område. Hvis det ikke var for Koed-Jørgensen, ville der ikke have været noget brugbart landbrugsområde syd for Brovst, den dag i dag.

Til Puglists' kommentar; "...formentlig oprettet af en person, der er for tæt på", vil jeg gerne redegøre for min interesse (eller mangel på samme) i denne artikel/sag.

Nær fjorden, nærmere bestemt her [2] findes min fars fødegård, (som dog blev fraflyttet 30 år, før jeg blev født), der ejede nogle parceller ude i det uvejsomme terræn, som den gang prægede de lavtliggende arealer. Jeg har derfor flere gange været på ferie i denne egn, hvor jeg ofte besøgte pumpestationen, som mine bedsteforældre, gennem et pumpelaug, var medejere af. Jeg fik derfor en interesse for, hvad der havdet været her, og hvorfor denne pumpestation var nødvendig. Igennem research blev jeg opmærksom på denne Koed-Jørgensen, som jeg senere har forhørt mig om hos bedsteforældre, der fortalte og dennes bedrifter. Min egenvurdering falder på stort set neutral, da dette ejerskab trodsalt ligger 30 år før min fødsel. Mit natursyn, gør at jeg ikke bryder mig om Koed-Jørgensens metoder. Jeg har derfor ingen personlig grund til at reklamere for hans forretning, som Arne (Amjaabc) argumentation henviser til; "Det kan næsten se lidt reklameagtigt ud." giver udtryk for.

Jeg mener denne gård er et vigtigt kapitel, i den store danske kamp for at tæmme vandet i lavtliggende arealer. Her måtte store dele af lokalbefolkningen (samt staten) opgive at drage nytte af arealerne, hvorfor disse blev solgt til Koed-Jørgensen, der drænede og gjorde denne jord nyttig. Ligesom Carl Mar. Møller gjorde ved det gods, som har opkøbte. Det mindste som den gård fortjener, er jeg bredt afsnit i en fremtidig artikel om landindvindingen.

--Laketown  (disk) 9. jul 2013, 22:58 (CEST)

Jeg ved ikke så meget omkring landbrug, men jeg synes også at den virker spændende, på grund af dens historie og stand(herregård look like) men det kan bliv et problem med en selvstændig artikel, hvis den bliver solgt i små stykker, men det har andre store herregård oplevet (synes det ville være en skam, at putte den ind inddæmp's ting artiklen) Frits063 (diskussion) 23. jul 2013, 01:26 (CEST)

Sletningsforslag: Øland-Attrup

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Artiklen om Øland-Attrup blev den 27. december 2011 markeret med "notabiliet" af Patchfinder. Lad os tage diskussionen her. Pugilist 19. feb 2012, 16:37 (CET)

  • Slet - Bondegård fra 1974, der ikke ses at have spillet nogen væsentlig rolle i historien. Derudover uencyklopædisk artikel, formentlig oprettet af en person, der er for tæt på. Pugilist 19. feb 2012, 16:37 (CET)
  • Slet - Det kan næsten se lidt reklameagtigt ud. --Arne (Amjaabc) 19. feb 2012, 17:13 (CET)
  • Slet - En bondegård, der er forsøgt presset ind i herregårdsskabelonen. Koed-Jørgensen er notabel, men det gælder ikke alle hans virksomheder. --KLN 20. feb 2012, 02:04 (CET)
  • Slet - Sikke mange artikler vi ville få, hvis alle gårde i landet skulle beskrives på wp. Tilslutter mi i øvrigt ovenstående argumentation. --Rasmusbyg 22. feb 2012, 13:53 (CET)
  • Slet - Jf. ovenstående. --Sabbe 24. feb 2012, 08:39 (CET)
  • Slet - Jeg deler Arnes bekymring. Desuden er jeg enig med jer andre. --Altaïr Ibn-La'Ahad 24. feb 2012, 13:31 (CET)
  • Slet - enig med KLN. --Rmir2 25. feb 2012, 15:40 (CET)
Konklusion:
Konsensus om sletning. Hermed effektueret. --Medic (Lindblad) 26. feb 2012, 04:59 (CET)

Artiklen er tidligere blevet slettet i enighed, men er blevet oprettet igen uden at nogen tilsyneladende har været opmærksomme på den gamle slettediskussion. Der er så siden kommet en skabelon på, der nu har stået i noget tid. Den nye artikel er en hel del bedre end den gamle. Det er fortsat meget småt med en artikel om en bondegård (stor en af slagsen, men alligevel), men på den anden side set, så er det en sjov lille historie. I den nye udformning er jeg Neutral. Pugilist (diskussion) 18. nov 2013, 10:14 (CET)

Hvis Øland-Attrup tilføres noget struktur, indhold og læsevenlighed fra Bruger:Laketown/Øland-Attrup, vil jeg mene at den bør beholdes. At gården ikke er herregård, er irrelevant. --Palnatoke (diskussion) 18. nov 2013, 10:24 (CET)
  • Slet - normalt ville jeg støtte omtalen af landbrugsbedrifter, men i dette tilfælde ligner det blot en promovering af Johan Koed-Jørgensen. Der er intet gjort for at berettige notabiliteten. Rmir2 (diskussion) 24. nov 2013, 14:06 (CET)
 Kommentar - Rmir2: Læs denne: Bruger:Laketown/Øland-Attrup. Måske virker denne som den nuværende som en reklame. Jeg anbefaler dig at læse min "roman" på diskussions siden. Jeg er selvfølgelig Behold, når den omskrives. --Laketown  (disk) 24. nov 2013, 20:10 (CET)
 Kommentar - Laketown: Lad os være enige om spillereglerne: vi diskuterer den tekst, som findes nu. Hvis du skifter teksten helt ud, vil jeg overveje min stilling. Indtil da fastholder jegsletningen. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 25. nov 2013, 06:24 (CET)
  • Slet - Stadig ikke overbevist. Der er intet i artiklen, som ikke lige så godt kan omtales i hos Johan Koed-Jørgensen. Selvfølgelig er det (også) relevant, om gården er en herregård eller ej. Herregårde har som regel mere end 500 års kulturhistorie bag sig. --Urbandweller (diskussion) 24. nov 2013, 21:57 (CET)
 Kommentar 500 års kulturhistorie er irrelevant, hvis ikke den kommer med i artiklen, og så er det kulturhistorien snarere end herregårdsstatussen, der gør forskellen. --Palnatoke (diskussion) 24. nov 2013, 22:31 (CET)
 Kommentar til Rmir2: Vi diskuterer emnets notabilitet. Som udgangspunkt har du ret i at notabiliteten skal vurderes på baggrund af artiklens omtale af emnet, men hvis man andre steder (f.eks. på Bruger:Laketown/Øland-Attrup) finder supplerende oplysninger, er det rimeligt at medtage disse oplysninger. Man kan naturligvis også mene at man først bør omvurdere, når artiklen er ændret, men det giver så det modsatte problem at man bør se bort fra alle tilkendegivelser, som ligger før seneste ændring i artiklen. --Palnatoke (diskussion) 25. nov 2013, 09:51 (CET)
 Kommentar til Palnatoke: spørgsmålet er om emnet kan bære sin egen artikel eller med fordel kan skrives ind under Koed-Jørgensen. Som jeg tidligere har givet udtryk for, er jeg mest stemt for det sidste. Hvis Laketown nu virkelig laver et stort stykke arbejde, vil jeg ikke helt afvise, at der kan blive materiale til en speciel artikel. Personligt så jeg såmænd gerne, at danske gårde (og ikke kun herregårde) fik deres egne artikler, men det stiller utvivlsomt visse krav til indholdet: jordtilliggender, arealfordeling, driftsform, besætning, historie, bygningshistorie/arkitektur mm. I det foreliggende tilfælde har artiklen pt ikke indhold, der kan godtgøre, om der er materiale nok til at sikre notabiliteten. Jeg kan henvise til værket "Større danske gårde" (som udkom omkring 1960, findes på ethvert velassorteret folkebibliotek) som inspirationsgrundlag for, at emnet for alvor vil blive notabelt. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 25. nov 2013, 11:26 (CET)
Konklusion:
Der er enighed om at den nuværende udgave ikke er særligt god. Flere taler for en omskrivning. Der er ikke tilstrækkelig opbakning til at erklære emnet for unotabelt. Der foreligger en alternativ udgave, som med fordel kan indsættes. Herefter kan der tages en diskussion om dén udgave. --|EPO| COM: 13. dec 2013, 13:55 (CET)