Diskussion:1984 (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg ved godt, at der blev henvist til 1984 under den kolde krig som et angreb på Sovjetunionen, men er sandheden ikke, at bogen beskæftigede sig med tendenser til totalitarisme i det engelske samfund? George Orwells holdning til Sovjet er bedre beskrevet i Animal Farm - der jo faktisk ikke anklager Sovjet for noget, men netop konkluderer, at liberalisme eller sovjetkommunisme kan være lige dårligt. At store dele af bogen kombinerer uheldige tendenser i Sovjet med de uheldige tendenser, Orwell så i Storbritannien, ændrer ikke de mange engelske henvisninger (Ministry of Truth, f.eks.).

Det, at historien tager afsæt i England/Oceania, og at der sker et allianceskift i bogen, hvor et nyt land bliver fjenden, og medierne fremstiller det som om, at de altid har været fjenden, minder jo noget om situationen efter 2. verdenskrig med netop Sovjet.

Jeg markerer artiklen med QA efter denne redigering af samme grund. Grunden til, at jeg ikke skriver den om er, at jeg ikke har læst 1984 i mange år, og ikke har den i frisk nok erindring til at jeg synes, jeg kan yde bogen retfærdighed --Jakob mark 21. mar 2006 kl. 18:42 (CET)

Helt enig. Oceania er f.eks. osse en militærmagt i kraft af sin flåde. Oceania må ses som en fremtidig udgave af det Britiske imperie. Det hører jo med, at Orwell selv havde forkastet det britiske imperie og var tilhænger af en revolution. Der er mange "britiske" detaljer, f.eks. at nederlag efternederlag (det britiske imperie var i 1948 i hastig opløsning) fremstilles som sejre i propagandaen.

POV[redigér wikikode]

Jeg har sat POV på artiklen da beskrivelser som "Sovjetunionens ideologiske rædsler" lyder lidt rimelig meget POV... --Lhademmor 19. apr 2006 kl. 10:55 (CEST)

jeg har lige skrevet lidt mere på 1984, men har ikke lige nok tid, til at gøre arbejdet ordentligt. så jeg vil håbe at nogen ville gøre det.

- Det har jeg så gjort. Bare et simpelt synopsis og lidt omskrivning af det meget POV-agtige om kommunisme. Det må være op til en anden end mig at beslutte om POV-advarslen skal fjernes. -Søndberg

Det synes jeg du har gjort fint, Søndberg. Jeg har fjernet POV-skabelonen. --Lhademmor 6. jul 2006 kl. 09:19 (CEST)

Oversættelsesarbejde[redigér wikikode]

Oversættelsen blev uploadet 31. okt 2006, 08:46 af Storgaard. Artiklen er formodentlig oversat fra den samtidige engelske udgave. MathiasRav 31. jan 2009, 20:51 (CET)

Navn/Titel[redigér wikikode]

Hvis originaltitlen er "Nineteen Eighty-Four" og IKKE "1984", hvorfor i alverden er titlen/navnet på Wikipedia artiklen så IKKE "Nineteen Eighty-Four", men i stedet "1984 (roman)"?