Diskussion:ABC-maske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

NBC/ABC?[redigér wikikode]

Det hedder vel egentlig en NBC-maske efter den nye NATO-navngivning. Lige som ABC-dragt vel burde flyttes til NBC-dragt. Vil lige hører, hvad I mener, inden jeg flytter artiklerne--ThePhasmid 9. apr 2007 kl. 19:56 (CEST)

Det kan du have ret i. I øvrigt er man ved at indføre briternes CBRN (Chemical Biological Radiological Nuclear), der er mere civilt orienteret. Men den betegnelse er vist endnu ikke så udbredt herhjemme.
Men for min skyld ingen alarm - flyt gerne. --|EPO| 9. apr 2007 kl. 19:58 (CEST)
Hvis det er ny NATO-navngivning, er det overvejende sandsynligt at det endnu ikke er det som de fleste dansktalende vil finde naturligt. --Palnatoke 9. apr 2007 kl. 20:02 (CEST)
Tja, jeg ved ikke helt hvad, der har vundet størst indpas. Da jeg var værnepligtig, blev vi undervist i faget CBRN, mens vores masker blev kaldt NBC-masker. Jeg tror dog NBC er den internationalt anvendte betegnelse, og også den en:wikipedia bruger. Mht. hvad danskerne vil finde naturligt, så tror jeg for det første, det er de færreste danskere, der har et begreb om hvad en ABC/NBC-maske er. For det andet, så bliver der jo lavet et redirect, og at lade artiklerne forblive under betegnelsen ABC er vel på sin vis misvisende. --ThePhasmid 9. apr 2007 kl. 20:10 (CEST)
Nu ved jeg ikke, hvornår du var værnepligtig, men da jeg var det i '86 (FCFK) og '92 (BCFK), var det ABC-masker og -dragter, vi blev præsenteret for. Og jeg tror såmænd nok, at den lethuskelige forkortelse er forholdsvis velkendt - uanset om man ved, hvad maske og dragt præcis gør, har man en idé om hvilke angrebstyper, der er involveret. --Palnatoke 9. apr 2007 kl. 20:50 (CEST)
Kunne forestille mig, at de fleste folk vil nikke genkendende til ABC. Det er nok ikke så mange almindelige folk, der rigtig er klar over, at kan er begyndt på NBC i stedet for. Men decideret ny tror jeg ikke man kan kalde forkortelsen.
Men hvis vi skal følge WP:N konsekvent, så bliver det nok ABC-udgaven. --|EPO| 9. apr 2007 kl. 21:04 (CEST)
ABC er vel den danske oversættelse af NATOs NBC. Så det er vel iorden at kalde masken sådan. Jeg var slev værnepligtig i 2006, hvor de nye forkortelser (NBC, CBRN og ROTA) blev anvendt. Jeg må tilstå, at jeg også selv ville have kaldt det for en ABC-maske før min værnepligtstid. Men hvis man vil kalde det en ABC-makse, så skal artiklerne NBC-våben og NBC-krigsførelse vel flyttes til ABC-xx, for at opnå en eller anden form for systematik? Det er efter min mening et problem, ikke at kalde tingene det samme hele vejen igennem. Hvad der gør det hele endnu mere forvirrende, er at man fra officielt dansk hold tilsyneladende er gået over til betegnelsen CBRN (se fx. her[1]).(skrev ThePhasmid (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
Systematik kan være udmærket - og det kan også være en udmærket grund til at fravige WP:N, men på den anden side sker det også, at "folkemasserne" fint affinder sig med at der ikke er gennemført systematik i sproget. Uanset hvad, bør artiklerne naturligvis indlede med at forklare om de forskellige navne (og hvis der er nok at skrive derom, kan man lave en artikel specifikt om navneproblemet). Bør vi i øvrigt ikke få os en artikel om CBRN? --Palnatoke 9. apr 2007 kl. 21:57 (CEST)
Jo, jeg vil gå i gang med at skrive om CBRN. Man kunne evt. overveje at gøre som en:wiki, der har samlet alle begreber under en:Weapons_of_mass_destruction.--ThePhasmid 9. apr 2007 kl. 22:20 (CEST)
I forsvaret er det udtrykket ABC-maske der er det anvendes.
For at "rydde" lidt op i udtrykkene, så anvendtes de som følger:
  • ABC er Atomic, Biological & Chemical. ABC var det oprindelige udtryk for disse våben-arter og krigsførelser.
  • NBC er Nuclear, Biological & Chemical-udtrykket dukkede op senere, med opfindelsen af hydrogen bomben, der dog er nuklear men ikke, er det konventionelle atombombedesign. Begrebet ABC anvendtes dog stadigvæk om beskyttelsesmateriel og beskyttelsesprincipper, idet disse er uændrede.
  • CBRN er Chemical, Biological, Radiation & Nuclear. Begrebet er primært introduceret afhensyn til "dirty bombs" (bomber hvor man spreder radioaktivt materiale, uden af have en nuklear sprængning).
  • CBRND er Chemical, Biological, Radiation & Nuclear Defences/Damages. Et fantastisk udtryk der bruges flere og flere steder, men som dækker over to begreber: Enten forsvar mod CBRN-trusler eller følgeskadebekæmpelse efter CBRN-trusler. Betydningen afhænger typisk af konteksten.
  • ROTA er Releases other than attackt. Begrebet dækker over alt fra kemikalie-udslip til uheld ved f.eks. atomkraftværker.
Begrebeberne ABC-maske og -dragt har, i hvert tilfælde i forsvaret, hængt ved idet de ikke har ændret nævneværdig funktion siden de oprindeligt blev introduceret.
--Hebster 9. apr 2007 kl. 22:34 (CEST)
Jeg har smidt et forslag til begyndelsen på en artikel om CBRN i Wikipedia:Sandkassen. Se den. Ret i den. :) --ThePhasmid 9. apr 2007 kl. 22:47 (CEST)