Diskussion:Aaron Nimzowitsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Letlands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Letland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Letlandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Hej Byrial. Du har styr på Nimzowitsch efternavn, ser jeg. Men hvor har du fra, at der skal være 2 a-er i fornavnet? Jeg har kun set det som Aron, f.eks. i Politikkens skakbøger (og også hos den kilde, du selv anfører). --Sir48 (Thyge) 18. aug 2005 kl. 20:43 (CEST)

Der ses forskellige stavemåder for både for- og efternavn hvilket formodentlig skyldes forskellige transskriptioner fra lettisk. Ifølge de:Aaron Nimzowitsch var det oprindelige lettiske efternavn Nêmçoviç, men der står ikke noget om fornavnet. Aaron ses mest i tysksproget litteratur, og Aron mest i engelsksproget, så vidt jeg kan vurdere.
Den først brugte tyske transskription af efternavnet var "Niemzowitsch", men på et tidspunkt besluttede de lettiske myndigheder at det skulle være "Nimzowitsch" (Se http://www.xs4all.nl/~wimnij/nimzriga.html og http://www.chessgames.com/perl/chessplayer?pid=10249&kpage=2). Den engelske transkiption er ofte Nimzovich (Se http://www.chesscafe.com/text/kmoch02.txt).
Konklusion: Jeg har ingen kilder der direkte udtaler sig om fornavnet, men Aaron bruges i mange kilder - lav en google-søgning efter det, og du skal finde ... Byrial 18. aug 2005 kl. 22:20 (CEST)
PS. Jeg undrer mig over at du kun har set fornavnet stavet "Aron". Der henvises til denne artikel fra Bent Larsen, Udødelige træktvangsparti og Skak. Alle 3 henvisninger bruger "Aaron" - og du har lavet de 2 sidstnævnte ifølge artiklerne historik. Jeg fulgte faktisk din henvisning fra Udødelige træktvangsparti da jeg lavede artiklen - så du har valgt den brugte stavemåde/transskription! Byrial 19. aug 2005 kl. 07:41 (CEST)

Jeg har nu besøgt gravstedet på Bispebjerg og kan rapportere, at der på gravstenen står Aron Nimzowitch, så der må vi hellere flytte artiklen til.

Et lille PS! Det var en mega-overraskelse at konstatere, at Jens Enevoldsen, som var Danmarks første internationale skakmester, og hvis berømteste parti blev vundet mod Nimzowitch, ligger begravet i samme gravsted. --Sir48 (Thyge) 10. sep 2005 kl. 12:20 (CEST)

Er du sikker? Bruger:pbn har tidligere rapporteret at der står "Aron Nimzowitsch" på gravstenen - altså med s i efternavnet. Men jeg ingen problemer med at flytte artiklen - jeg oprettede den som sagt blot ud fra en henvisning som du allerede havde lavet.
Det er interessant med Enevoldsen. Har du nogen ide om hvorfor de deler gravsted? En internetsøgning afslørede ikke nogen personlige forbindelser mellem de to for mig. En artiklel om Enevoldsen ville i øvrigt være en god ting. Byrial 10. sep 2005 kl. 12:46 (CEST)

Jeg skal forsøge at komme forbi igen, men jeg tror ikke, der var et -sch. Jeg kan kun gætte på, hvorfor Enevoldsen ligger der - og en artikel om ham skal der være. Jeg vil i hvert fald skrive én, hvis den ikke dukker op ellers. --Sir48 (Thyge) 10. sep 2005 kl. 14:02 (CEST)

Der er et billede af Nimzowitschs gravsted her, hvis nogen ønsker at spare en tur på kirkegården:) Ang. Enevoldsens placering samme sted kunne jeg fristes til at have en teori om, at Enevoldsen måske arvede Nimzowitsch og arrangede begravelsen. Jeg har ikke noget at basere teorien på, undtagen at Nimzowitsch så vidt jeg kan se ikke var gift og dermed formodentlig ikke havde nogen naturlige arvinger og at Enevoldsens karriere allerede var godt i gang da Nimzowitsch døde, så man kunne forestille sig, at de havde haft en slags mester-lærling/far-søn forhold i Nimzowitschs sidste år.--Heelgrasper 10. sep 2005 kl. 15:28 (CEST)

Godt fundet, heelgrasper. Selvfølgelig var der s i efternavnet. Nimzowitsch's mor i Riga arvede ham - jeg tror ikke, Enevoldsen arvede. Det sidste med lærer/elev kommer nærmere, tror jeg, og Enevoldsen var jo heller ikke gift. --Sir48 (Thyge) 10. sep 2005 kl. 15:50 (CEST)

Døde links[redigér wikikode]

Robotten har i flere tilfælde konstateret at den/de følgende eksterne henvisning(er) ikke er tilgængelige. Vær venlig at kontroller at dette er tilfældet, og ret eller fjern dem fra artiklen.

--WeggeBot 22. feb 2006 kl. 05:24 (CET)

Linket er tjekket - det virker. --Malene Thyssen 24. feb 2006 kl. 22:34 (CET)