Diskussion:Aktionspotential

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Searchtool.svg Artiklen Aktionspotential har gennemgået en evaluering, som nu er blevet arkiveret. Der kan du muligvis finde ideer til, hvordan du kan forbedre denne artikel.
Stock post message.svg Huskeliste for Aktionspotential: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Kilder?[redigér wikikode]

Denne artikel er udstyret med {{Kilder}}, men hvad er det konkret, der skal kildebelægges? --Palnatoke (indsat af PalnaBot (diskussion) 8. mar 2013, 07:50 (CET))

Navn?[redigér wikikode]

Artiklens navn, Aktionspotential, lyder for mig umiddelbart som et levn fra svensk eller norsk. Jeg mindes ikke, at jeg i mit virke har hørt det omtalt som andet endet Aktionspotentiale - altså med 'e' til slut. Er der belæg for, at denne artikel flyttes til Aktionspotentiale (jf. f.eks. navnet Potentialeforskel)? --Medic (Lindblad) (diskussion) 12. okt 2017, 17:12 (CEST)

Jeg kan tilslutte mig den ændring (til Aktionspotentiale) MIS (diskussion) 12. okt 2017, 20:25 (CEST)

Det er længe siden, denne diskussion sidst var aktiv, og deltagelsen har været begrænset. Jeg var lige ved at flytte siden til Aktionspotentiale her til aften, men faldt netop over denne evalueringsdiskussion, hvor en bruger giver en forklaring på navngivningen (sidste indlæg). I øvrigt kan jeg ikke finde andre steder, hvor aktionspotential (uden afsluttende 'e') anvendes på dansk... er der nogen der kan kaste lys over navngivningen, eller give grønt lys for en flytning? --Medic (Lindblad) (diskussion) 23. jun 2018, 22:44 (CEST)

Aktionspotential er den korrekte danske form. Se Retskrivningsordbogen: https://dsn.dk/?retskriv=potential&ae=0 som siger:
potential sb., -et, -er, -erne (en fysisk størrelse)
potentiale sb., -t, -r, -rne (mulighed)
og Den Danske Ordbog: https://ordnet.dk/ddo/ordbog?entry_id=41001404&query=potential som siger:
aktionspotential substantiv, intetkøn
uofficiel, men almindelig form: aktionspotentialepotential
Der er mange som bruger aktionspotentiale, f.eks. Den Store Danske (http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Fysiologi/aktionspotentiale), men formen er teknisk set ukorrekt. Det vil dog nok være en god ide at tilføje (uofficiel, men almindelig form: aktionspotentiale) eller tilsvarende til artiklens indledning med ref. til DDO, samt en omdirigering. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 23. jun 2018, 23:09 (CEST)

Tak for svar. Artiklen er nu opdateret tilsvarende, og jeg kan finde ro i sjælen i forhold til navngivningen. --Medic (Lindblad) (diskussion) 25. jun 2018, 17:04 (CEST)