Diskussion:Analogi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Eksempler mangler
det kunne være rart med et eksempel her. en analogi er mere direkte end en allegori, hvis jeg har forstået det rigtigt?


Min opfattelse
Hvis du skriver A vil det i en allegori betyde B, og hver gang du skriver A vil det i virkeligheden være B du snakker om..

I en analogi vil A og B ligge tæt op af hinanden, og deres skæbner vil følge hinanden. Alt hvad du siger om det ene vil have en betydning i den andens univers/virkelighed/sfære..

En metafor er straks meget værre, for den ligger et sted imellem de to, og jeg aner ikke hvor grænsen går..

Jeg har føågende omtretlige bud på en ny formulering (ret selv til)

En analogi er et billede, der bruges pædagogisk til at forklare noget umiddelbart svært forståelig ved at anskueliggøre det med et eller eventuelt flere eksempler, der er lettere at forstå, eventuelt eksempler, der er hentet fra den nære dagligdag.

Man kan f.eks. søge at forklare, hvorfor månen bevæger sig rundt om jorden ved at binde en snor i en tennisbold og bede eleven slynge bolden rundt i rundt i en cirkel. Derpå spørges eleven, om vedkommende kan mærke den kraft hvormed bolden trækker udad. På samme måde - altså analogt hermed - forklarer man så, trækker jorden med sin tyngdekraft i månen, hvorved månen holdes i sin bane. Jamen jorden har jo ikke nogen snor i månen! Nej, det er rigtigt nok, men nu skal du se. Hvis jeg nu holder bolden her og slipper den, hvad tror du så, der vil ske? Den vil falde ned på jorden! Ja. der ser du. Det er altså ikke nødvendigt med nogen snor for at der skabes en kraft. Tyngdekraften er så at sige den snor, der holder fast i månen.

Analogier kan også handle om noget lagt mere sofistikeret, typisk videnskabelige teorier, hvis bagrund og terminologi søges gjort tilgængelige for et bredere publikum ved hjælp af forenklede modeller.

I tekstanalyser bruges analogier ofte til at finde budskaber i tekster - også nogle som forfatteren selv ikker er bevidst om. Det foregår ved at man trækker paralleller mellem elementer af virkeligheden og genstande, personer, steder, lidelser el.lign. i teksten.

Det er en forudsætning for at analogien holder, at handlingsmønsteret omkring, eller forholdet imellem elementerne i tekstens analogi har tydelige fællestræk med tilsvarende elementer i virkelighedens verden, men er dette krav opfyldt, vil man til gengæld kunne udlede forfatterens, eller måske bare tekstens, bud på, hvordan virkeligheden ser ud ved at bruge parallellerne mellem analogi og virkelighed til at fortolke tekstens videre handlingsforløb og eventuelle konklusion.

<br\>Harlekin96 8. nov 2009, 22:22 (CET) Tilføjelse til ovenstående:

Et godt eksempel på en analogi hentet fra litteraturens verden er H. C. Andersens eventyr Den Grimme Ælling, der er et sindbillede på forfatterens eget liv. Først er han ugleset, fordi han er aparte, men til sidst kommer triumfen: han bliver fortjent beundret og respekteret.

Mvh.Harlekin96 9. nov 2009, 02:11 (CET)