Diskussion:Apopleksi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Det er muligt at "apopleksia cerebri" (nok snarere med -x-) er medicinsk mere korrekt end "apopleksi", men de mest brugte udtryk lader til at være "apopleksi", "slagtilfælde" eller "hjerneblødning". Artiklen bør derfor ligge under et af disse opslagsord. --Palnatoke 10. mar 2007 kl. 22:01 (CET)

Apopleksi betyder at et organ pludselig sætter ud af indre årsager. Dvs. at der er flere typer apopleksi - andre organer der kan sætte ud. Almindeligvis bruges begrebet 'apopleksi' om blodprop/blødning i hjernen, men det er forkert at sætte lighedstegn mellem 'apopleksi' og 'apopleksia cerebri'. Faktisk burde der nærmest være en "flertydigskabelon" på denne side. --Epistaxis 10. mar 2007 kl. 22:11 (CET)
OK. Hvad så med "slagtilfælde"? Er det entydigt? --Palnatoke 10. mar 2007 kl. 22:32 (CET)
"Slagtilfælde" er vel rimeligt entydigt ...eller har jeg hørt det brugt i forbindelse med hjerteproblemer også? Men jeg synes det er ærgeligt at redirecte den vej, når nu "apopleksia/apoplexia cerebri" er det "rigtige" -og vel mest entydige?- navn.--Epistaxis 10. mar 2007 kl. 22:42 (CET)
WP:N siger "artiklerne skal hedde det som de fleste dansktalende vil finde naturligt, samtidig med at henvisninger til disse sider kan laves naturligt og uden alt for mange problemer" - og det peger vel på "apopleksi", "slagtilfælde" eller "hjerneblødning" snarere end det mere medicinsk præcise. Det *er* lægfolk, vi skriver for. --Palnatoke 10. mar 2007 kl. 22:57 (CET)
Du har selvfølgelig ret. Men der er andre eksempler på det danske navn henviser til det latinske, f.eks. "hjertekramper"/"angina pectoris". Hvis jeg skal vælge mellem dine eksempler, så må "slagtilfælde" være det mest rammende, da "apopleksi" som sagt er flertydigt og "hjerneblødning" er misvisende, da langt de fleste "apopleksier" faktisk er blodpropper i hjernen. --Epistaxis 10. mar 2007 kl. 23:19 (CET)
Det er korrekt at apopleksi og slagtilfælde ikke er helt kongruente; men i almindelighed er artiklen rigtig. Sammenlign dog en:Apoplexy og en:Stroke (slagtilfælde, ICD-10 161–164 [1]). --Leo Laursen 6. apr 2007 kl. 10:38 (CEST)