Diskussion:Børnejod

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Opløsningen er farvet rød

Uklarhederne om dette emne (et af mine yndlingsemner!) fortsætter. Ovenstående lyder som om at mercurochromopløsningen er rød fordi man (af hvilken grund?) har tilsat den et farvestof. Men er faktum ikke det at mercurochrom (opløst i vand) i sig selv er rødt? -- Sebastjan 28. dec. 2005 kl. 09:30 (CET)

Jeg giver dig helt ret i, at det er uklart, og undrede mig også. Jeg er slet ikke ekspert på det område, og "wikificerede" blot artiklen lidt, da jeg var fordi den i anden anledning. Jeg beholdt sætningen om farven, fordi den var angivet at stamme fra Ordbog over det danske sprog, som jeg desværre ikke har inden for rækkevidde.
Ifølge en:Mercurochrome har opløsningen i sig selv en stærk, rød farve.
Desuden er Mercurochrome (med stort M) et varemærke, tilhørende de franske Juvat-laboratorier og muligvis ikke den korrekte kemiske betegnelse (og stavemåde). Det må nogen kunne slå efter i Gummibibelen. (Jeg bemærker som amatør på området, at navnet har formen mercuro- men stoffet tilsyneladende er en mercuri-forbindelse, hvilket der er en del forskel på). Forbuddet mod anvendelse af Mercurochrom i bl.a. USA og Frankrig bør iøvrigt også omtales i artiklen.--Sir48 (Thyge) 28. dec 2005 kl. 13:47 (CET)
Nu da det kom på banen, så må jeg lige påpege, at ODS ikke længere er uden for rækkevidde, når man er på nettet. En online udgave kan findes på http://ordnet.dk/ods/. Der ser i øvrigt ikke ud til at stå noget om farven.--Heelgrasper 28. dec 2005 kl. 18:15 (CET)
Ordet findes i ODS først i Supplementet som ikke er på nettet. Heri påstås det at Børnejod er jod hvortil der er sat et farvestof. (Men faktisk kaldes det "jod" alene fordi det bruges i stedet for jod.) -- Sebastjan 29. dec. 2005 kl. 09:20 (CET)



Ordet "børnejod" giver ikke frygtelig mange hits på nettet, og jeg undrer mig over at det er valgt som opslagsord i stedet for fx merbromin. Andre henvisninger kunne være "Rød jod" og "tøsejod" (sidstnævnte anvendes fx på en side om emnet på apotek.dk. --Lasse Hillerøe Petersen 4. jun 2009, 23:10 (CEST)