Diskussion:Blærebetændelse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Overstreget tekst== Tranebærsafts betydning (kommentar flyttet fra artiklen) ==

det er en hårdføren gammel myte. det er simpelthen forkert. det er vitamin c, der surgør urinen og dræber bakterier! tranebærsaft har ikke større effekt end orangesaft.

(overført fra anonym brugers rettelse i artiklen af Arne (Amjaabc) 23. aug 2007, 09:41 (CEST) )

Ad. Tranebærsaft: Det er i adskillige studier påvist, at netop tranebærsaft har en forebyggende virkning i forhold til blærebetændelser. Jeg må desværre indrømme, at jeg p.t. ikke ligger inde med konkrete henvisninger, men skulle behovet opstå kan de forholdsvist let findes på div. medicinske databaser. Det er ikke forkert, at en sur urin har effekt på blærebetændelser, mit argument er blot, at tranebærsaft anvendes overalt i den danske sundhedssektor netop fordi det virker overraskende godt - bedre end kan forklares blot med surgørelse af urinen.
Ad. Husgeråd: Jeg har rettet dette tilbage fra "husråd", da husgeråd er et gammelt, dansk ord, der stadig findes anvendt. Det betyder "alle de små, nyttige fif og oplysninger som vi har lært af vore bedsteforældre og som kan løse næsten hvad som helst med lidt linolie/et pund salt/et drys kartoffelmel/en smule varm stearin..." --Lindblad 23. aug 2007, 14:56 (CEST)

Angående "Husråd/Husgeråd". Du skriver ikke, hvad din kilde er, men i min Nudansk Ordbog (som ganske vist er omkring 20 år gammel) er forklaringen til "husgeråd": "især om redskaber til madlavning og rengøring". Jeg er ikke sprogvidenskabsmand, men det er også i den betydning, jeg bruger ordet. Har du imidlertid en fornuftig henvisning, så bøjer jeg mig naturligvis. --Arne (Amjaabc) 23. aug 2007, 16:37 (CEST)
Jeg har endnu ikke taget mig tid til at finde en kilde til hverken den ene eller den anden af mine påstande herover - det er jeg mig fortsat bevidst; bliver det nødvendigt skal jeg gøre indsatsen. Ad. "Husråd/husgeråd" har jeg altid set og hørt "husgeråd" anvendt i den betydning, jeg angiver herover, der er noget bredere end din. Modsat har jeg aldrig hørt eller set "husråd" anvendt - er det noget, der er kilde til?
Afslutningsvis er det ikke min intention at gøre dette til en stor, ophedet debat - jeg kan, som du, ikke kalde mig sprogforsker, men selv at have et rimeligt greb om vort modersmål, hvorfor jeg tillod mig rettelsen. Findes der kilder, der dokumenterer, at jeg tager fejl, bøjer jeg mig naturligvis. --Lindblad 24. aug 2007, 13:24 (CEST)

En hurtig søgning på nettet gav flg. reference, som muligvis kan anvendes som dokumentation for tranebærrets gavnlige effekt, ikke mindst da der i bunden af siden er adskillige reference til de omtalte studier:
http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=2559/sprog=1/grp=8/menu=3/
--Lindblad 24. aug 2007, 19:27 (CEST)

Jeg indskyder lige, at ODS støtter, at husgeråd og husråd er to forskellige ting, hvor der i denne samenhæng kun være tale om husråd. Jeg er heller aldrig stødt på andet. --Heelgrasper 24. aug 2007, 20:03 (CEST)