Diskussion:Black Sabbath

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Artículo bueno-blue.svg Artiklen Black Sabbath er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Stock post message.svg Huskeliste for Black Sabbath: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Artiklen kunne godt trænge til lidt korrekturlæsning
  • Afsnittene om Heaven & Hell og genforeningen bør skrives ind i det større historie-afsnit. Lige nu står de underligt alene.
  • Nævn lige koncerten på Copenhell, ik'?
Roskilde Festival Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Roskilde Festival, et forsøg på at koordinere oprettelsen af relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
E-Guitare-horiz.png Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Metal, et forsøg på at koordinere dækningen af heavy metal-musik og undergenrer på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen hvis diskussionsside denne skabelon sidder på, eller besøge projektsiden hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Se kommentarer om vurderingen.


up to date[redigér wikikode]

Jeg har nu ført BS' historie up to date, baseret på den engelske wiki. Den bør naturligvis opdeles med uddybende artikler og det er sikkert også nødvendigt at se på, om noget skal præciseres eller forkortes. Håber på en reaktion herpå.--Ramloser 9. jun 2010, 15:28 (CEST)

Jeg syntes nu ikke vi behøver at forkorte artiklen, da informationen under hver sektion er relevant. Tværtimod ville jeg mene vi burde få resten oversat fra engelsk, og få udryddet de røde links, og ellers blot en grundig gennemlæsning. Men godt den er blevet opdateret--Christian89 9. jun 2010, 20:30 (CEST)

oversættelse af citater[redigér wikikode]

Det er rigtigt nok, at jeg ikke har oversat engelske citater; men hvad er egentlig det præcise wiki - kriterium, hvis man gør det? Er der en "autoriseret" norm for oversættelser mellem sprogene?--Ramloser 10. jun 2010, 08:13 (CEST)

Sådan set har jeg observeret det er meget forskelligt hvad folk foretager sig. Personligt syntes jeg det ville være bedst at oversætte dem til dansk, og så koble en kilde på, der henviser direkte til citatet. Ved længere citater bruges denne skabelon:
Citat Citat

--Christian89 11. jun 2010, 16:28 (CEST)

gennemsyn[redigér wikikode]

Ang.: Forkortelser: Min bemærkning skyldes kun, at den er næsten 70 kb, og wiki anbefaler jo max. 32; men en del af tekstenkunne lægges over i en omtale af hver enkelt LP, som dog vil kræve en del arbejde.--Ramloser 10. jun 2010, 09:24 (CEST)


Døde links og lign. er ikke checket i denne omgang. Trænger til en middagslur!--Ramloser 10. jun 2010, 15:33 (CEST)

Så er det sprogligt gennemskrevet. Mangler check af noter/henvisninger.--Ramloser 10. jun 2010, 20:20 (CEST)

Forslag til redigering[redigér wikikode]

Jeg er begyndt at lægge hitlistepalceringer og anmeldelser over i beskribvelsen af albums. Jeg mener, der er mere wikipediansk. Jeg foreslår så, at de tilsvarende oplysninger fjernes fra hovedartiklen. Så ser teksten, der dækker de tre første albums således ud:

Etableringsfasen[redigér wikikode]

Black Sabbath skrev kontrakt med Philips Records i december 1969, og udgav sin første single, "Evil Woman" gennem Philips datterselskab Fontana Records i januar 1970. Philips' nyligt dannede progressive rock pladeselskab Vertigo Records overtog Black Sabbaths senere udgivelser. Selvom singlen ikke fik et gennembrud på nogen hitliste, blev bandet tilbudt to dage i studiet sent i januar, for at indspille deres debutalbum med produceren Rodger Bain. Iommi erindrede denne tid således: "Vi tænkte, vi har to dage til at gøre det, og en dag skal gå til miksning. Så vi valgte at spille live i studiet. Ozzy sang på samme tid, vi satte ham bare i en separat bås, og der gik det så løs. Vi havde ikke nogen tid at spilde."[24]

Debutalbummet Black Sabbath album blev udgivet fredag den 13. februar 1970. For at kapitalisere hitlistesuccesen i USA, vendte bandet hurtigt tilbage til studiet i juni 1970, blot fire måneder efter udgivelsen af Black Sabbath. Det nye album skulle have haft titlen War Pigs navngivet efter sangen "War Pigs", som forholdt sig kritisk til Vietnamkrigen. Warner ændrede dog denne titel til Paranoid, i bekymring for modreaktioner fra tilhængere af Vietnamkrigen. Albummets single "Paranoid" blev skrevet i studiet i sidste øjeblik. Bill Wards forklarede: "Vi havde ikke nok sange til albummet, og Tony spillede bare Paranoid guitarpassagen, og det var det. Det tog tyve til femogtyve minutter at lave den."[30] Singlen blev udgivet før albummet i september 1970, og nåede plads nummer fire på Storbritanniens hitliste, og blev Black Sabbaths hidtil eneste top ti sanghit.[26]

Black Sabbath udgav det andet album Paranoid i Storbritannien i oktober 1970. Paranoids succes gjorde det muligt for bandet at turnere i USA for første gang, i december 1970, hvilket yderligere promoverede salget af albummets anden single "Iron Man". Selv om singlen ikke nåede top 40, er Iron Man forblevet en af Black Sabbaths mest populære sange, ligesom det var deres højest placerede single i USA indtil "Psycho Man" fra 1998.[25]


I februar 1971 vendte Black Sabbath tilbage til studiet for at begynde indspilningerne til deres tredje album. Som følge af hitlistesuccesen med Paranoid blev bandet tilbudt mere tid i studiet, og en "mappe fuld af penge" til at købe stoffer for.[32] "Vi var på vej ind i coke, bigtime", forklarede Ward. "Opkvikkende, hæmmende, (...) hvad end du ønskede. Det nåede til det stadie, hvor du kom på ideer og glemte dem igen, fordi du var udgået for dem."[33]

Produktionen blev færdiggjort i april 1971, og i juli udgav bandet Master of Reality, blot seks måneder efter udgivelsen af Paranoid. Efter Master of Reality verdensturnéen i 1972 holdt Black Sabbath den første pause i tre år. Bill Ward forklarede: "Bandet begyndte at blive udmattet og trætte. Vi havde været på banen nonstop år ud og år ind, konstant turneret og indspillet. Jeg tror Master of Reality blev en form for slutning på de tre første albums æra, og vi besluttede at tage os god tid med det næste album."[37].....

Alle fjernede oplysninger ligger i beskrivelsen af de tre albums. Er det ikke en ide til opstramning?--Ramloser 12. jun 2010, 17:04 (CEST)