Diskussion:Bobby Fischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Islands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Island, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Island-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

{{slet}} da siden om Bobby Fischer skal flyttes hertil

Jeg udførte sletningen, men kom efterfølgende til at tænke på at manden kun kendes og omtales som Bobby Fischer i Danmark, så jeg synes at artiklen bør have den titel, mens der omdirigeres herfra. Derfor har jeg genetableret omdirigeringen. Byrial 1. maj 2005 kl. 22:24 (CEST)
Ja tak - er fint. --Sir48 (Thyge) 1. maj 2005 kl. 22:28 (CEST)
Hvad er fint? Jeg synes stadig at artiklen skal flyttes tilbage til Bobby Fischer. Byrial 1. maj 2005 kl. 23:23 (CEST)
Bobby er et kælenavn. Vi optager artikler under det rigtige navn, så wegge bad mig om at flytte Bobby Fischer til robert. --Sir48 (Thyge) 4. maj 2005 kl. 01:33 (CEST)
Øh, nej: Wikipedia:Navngivning#Brug de mest almindelige navne på personer og ting. --Palnatoke 4. maj 2005 kl. 08:07 (CEST)
Vi navngiver artikler efter det almindeligt brugte navn også selv om det ikke er det fulde eller officielle navn. Se Wikipedia:Navngivning#Brug de mest almindelige navne på personer og ting. Jimmy Carter er et tilsvarende eksempel. Jeg mener stadig at denne artikel skal flyttes tilbage til Bobby Fischer. Byrial 4. maj 2005 kl. 08:10 (CEST)
Jamen det er da ok med mig, bare vi kan blive enige om, hvad politikken er. Han er kendt over hele verden som bobby, men hedder altså robert. Så undrer det mig lige, at vi kalder H. C. Andersen for Hans Christian - det er der da heller ingen, som siger..? Mvh--Sir48 (Thyge) 4. maj 2005 kl. 19:07 (CEST)
Det har du da ret i - når vi lige ser bort fra det ganske udland (men de har deres egne wikipediaer, så de er ikke relevante her). --Palnatoke 4. maj 2005 kl. 19:45 (CEST)
Det er meget langt fra alle artikler som på alle punkter følger vores politikker. Jeg har nu flyttet denne artikel og H.C Andersen. Byrial 5. maj 2005 kl. 00:38 (CEST)


Trivia[redigér wikikode]

Skal der tilføjes et trivia: Han blev 64 år - antallet af felter på et skakbræt! --Villy Fink Isaksen 18. jan 2008, 14:40 (CET)

Trivia afsnit skal i almindelighed undgås da vi ønsker "flydende" tekster og ikke telegrammer. I øvrigt er ligheden mellem hans alder da han døde og antallet af felter på et skakbræt helt tilfældig og uden betydning - men lidt sjov. Kinamand 18. jan 2008, 15:33 (CET)

DR nyheder[redigér wikikode]

Denne kommentar har ikke noget særligt med Bobby Fischer-artiklen at gøre, men jeg vil alligevel fremføre den her. Jeg ved ikke om andre har lagt mærke til det - jeg fandt i hvert fald ikke umiddelbart nogen kommenterer til det her på stedet.

Anyway, DRs nekrolog [1] er langt hen ad vejen er en direkte afskrift af wikipedia; sammenlign med [2]. DR-siden meddeler af indholdet er skrevet af Niels Jacob Andersen (tidligere på dagen stod der faktisk "Wikipedia og Niels Jacob Andersen"); og nedenfor står der Copyright DR 2008.

Historikken på artiklen viser, at formuleringerne var her på wiki først, og selv hvis Niels Jacob Andersen skulle være en wiki-bidragsyder under pseudonym, så er der ikke er nogen enkelt-bidragsyder som kan påstå at de har skrevet den alene.

Nu har jeg ikke selv skrevet på denne artikel, så det er ikke mine ord som Niels Jacob Andersen nu genbruger, men jeg synes faktisk det er lidt frækt og vel også på kanten af loven. Her sidder vi og bruger lang tid på at bearbejde kildemateriale for at undgå "copyvio", og så bliver resultatet brugt at journalister på den måde. Hvis nogen havde foretaget en ligeså tydelig kopiering fra DR til Wikipedia, ville det i hvert fald blive slettet det med det samme.

Gad vide om det bare er mig som er ude af trit med moderne journalistisk virke når jeg lader mig irritere af det? Heje 18. jan 2008, 22:03 (CET)

Havde Niels Jacob Andersen undladt at slette Wikipedia som kilde havde det været i orden (og måske undladt sit eget navn), men wikipedia kan jo kopieres og bruges frit og "misbruges". Men det ville have klædt DR at have henvist til Wikipedia, hvilket er gjort på Dansk Skak Union (godt nok den engelske). --Villy Fink Isaksen 18. jan 2008, 22:23 (CET)
Fordrer GNU Free Documentation License ikke en slags kildeangivelse i form af en "copyright notice of the copyright holder" og en "copy of the license" [3]: "You may copy and distribute the Document in any medium, either commercially or noncommercially, provided that this License, the copyright notices, and the license notice saying this License applies to the Document are reproduced in all copies (...)"[4] Er det muligt at hvis Wikipedianerene ikke reagere på DR's brug mistes hævd? — Fnielsen 6. feb 2008, 11:34 (CET)

Den største ændring i Bobby Fischer artiklen kommer tilsyneladende den 20. april 2005 med en redigering [5] foretaget fra 80.166.167.239. Det er ikke blot DR's tekst, men også Dagbladet Information's nekrolog "Skakgeniet Bobby er død" [6] der stemmer overens med Wikipedia. Dagbladet Information har Ritzau som kilde. Whois angiver 80.166.167.239 som en nummer under Tele Danmark, og host kalder det en ADSL. Er det muligt at bidraget fra 80.166.167.239 er kopieret fra en bog eller anden kilde? Jeg har været ude for at en wikipedianer kopierede store tekstdele fra en dansk bog om klassisk musik ind i Wikipedia. — Fnielsen 6. feb 2008, 11:56 (CET)

Visse dele af teksten går tilbage til den allerførste version af artiklen fra 3. april 2003, 19:07 [7]. For eksempel "Første gang verden hører om amerikanernes nye stortalent er i 1956" som også forekommer i både DR's og Dagbladet Information's nekrologer [8] [9] (en smule ændret). Wikipedia-artiklen er indskrevet af 62.199.212.77 som vist hører ind under Antenneforeningen Vejen. 2003-versionen "lyder" i mine ører som om den er afskrevet fra en bog. — Fnielsen 6. feb 2008, 13:03 (CET)

Har her til aften sendt følgende lille e-mail til DR Nyheder Online:

Citat Dav

I forbindelse med Niels Jacob Andersens nyhed "Tidligere verdensmester i skak Bobby Fischer er død" (http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2008/01/18/122421.htm) fra den 18. januar s.a. vil jeg gerne henlede opmærksomheden på en diskussion på Wikipedia internetadressen http://da.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Bobby_Fischer#DR_nyheder.

Her spås tvivl om kilden til nyheden og DR's ret til at udgive den som sin egen og hævde copyright uden at angive sin kilde.

Citat

--Broadbeer, Thomas 9. feb 2008, 21:35 (CET)

Modtog i går denne e-mail tilbage:

Citat Kære Thomas!

Tak for din henvendelse ang. Bobby Fischer og Wikipedia. Jeg husker ikke længere, hvor meget jeg brugte fra Wikipedia i anledning af Bobby Fischers død. Jeg havde meget travlt med at tjekke validiteten af nyheden med vore islandske kolleger, da de dødsfaldet ikke var officielt, da jeg lavede artiklen.

Jeg har signeret artiklen med mit eget navn, fordi det skal vi. Men jeg burde have sat Wikipedia på. Beklager meget - skal ikke gentage sig.

Citat

--Broadbeer, Thomas 12. feb 2008, 22:27 (CET)