Diskussion:Bovrup-Kartoteket

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Jeg synes godt dette emne kan bære en artikel for sig selv. Det er en interessant og højst kontroversiel del af Danmarkshistorien, som sikkert sagtens kan udvides med navnene på prominente danskere nævnt i kartoteket. --Rasmus81 28. aug 2007, 18:28 (CEST)

Selvom kartoteket udvides med en række navne, så synes jeg stadigvæk, at det virker lidt småt med en selvstændig artikel for dette kartotek. Hvor meget kan skrives om det? --|EPO| 28. aug 2007, 18:32 (CEST)
Sådan set dækker betegnelsen vel over to ting: Medlemskartoket for nazisterne og den trykte udgave af samme, der efter befrielsen blev udgivet og hurtigt dømt ulovligt og konfiskeret i det omfang, det lod sig gøre (den må vist forøvrigt stadig ikke udlånes fra biblioteker). Selve kontroversen omkring udgivelsen og at kartoteket vist også var pumpet lidt kunstigt op (nogle folk opdagede øjensynligt først, at de var blevet meldt ind, når de modtog en kontingentopkrævning efter fx at have deltaget i et enkelt møde arrangeret af nazisterne) kunne måske nok bære en selvstændig artikel. --Heelgrasper 28. aug 2007, 21:55 (CEST)
Det lyder mere fornuftigt. Hvis artiklen kun handler om kartoteket, så bliver det en ret fattig artikel. Derfor bør den suppleres op med den ovenfor nævnte kontrovers (som jeg ikke kendte til), så artiklen kan blive til noget. --|EPO| 28. aug 2007, 22:03 (CEST)
Jeg mener helt klart også at artiklen skal bevares. Håber artiklen bliver udbygget, men selvom dette ikke skulle ske, mener jeg stadig den skal bevares, da andre artikler henviser til den, og det samtidigt er godt at have denne artikel som opslag. Lindberg 20. jan 2008, 02:37 (CET)

Fri adgang[rediger kildetekst]

Bruger:85.83.54.24 erklærer her, at arkivet er frit tilgængeligt gennem landets folkebiblioteker. Efter at have Googlet sagen, kan jeg ikke finde belæg for dette. Ifølge Statsbiblioteket sidste år, er eneste mulighed at søge Rigsarkivet om adgang.

Claus Bryld skulle i 2000 have planlagt en udgivelse - men jeg kan ikke finde oplysninger om, hvordan det gik. Ligeledes skulle Kafka.dk være indblandet i en publicering, men kan heller ikke finde nogen oplysninger her. --|EPO| COM: 16. jun 2009, 16:05 (CEST)

Hvis man går ind på bibliotek.dk og under "titel" skriver "Bovrup kartoteket" ser det ud som om at man godt kan få adgang til udgaven trykt i 1946. (Adskillige udgaver er også til salg på antikvariat.net, men de kan selvfølgelig ikke indgå i overvejelserne om offentlig tilgængelighed).--Saddhiyama 16. jun 2009, 16:19 (CEST)
Det var da pokkers. Der er endda almindelige folkebiblioteker i små provinsbyer med. Bare spøjst det ikke gav noget resultat at google det. Der må stikke noget under - og jeg vil prøve at låne bogen. --|EPO| COM: 16. jun 2009, 16:28 (CEST)
Ja, det er nok den eneste løsning for at finde ud af hvordan tingene hænger sammen. Jeg ser frem til at høre resultatet. Alternativt kan jeg på antikvariat.net se denne kommentar (Aldus Antikvariats eksemplar af bogen): Om Bovrup kartoteket se Anders Otto Stensagers artikel i 'Magasin'. 19. årgang, nr. 1, 2006. --Saddhiyama 16. jun 2009, 16:40 (CEST)
Det første resultat på bibliotek.dk er til ovennævnte artikel i et magasin, der udgives af Det Kongelige Bibliotek. Den artikel kan findes på mange folkebiblioteker. De næste resultater er formentlig "den rigtige". Resultaterne er primært Statsbiblioteket, samt Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv. Ude fra gaden så det ud til, at entreen til stedet (inkl. bibliotek) kostede 50 kr. Undersøgte ikke nærmere, om der rent faktisk var gratis adgang til biblioteket. --|EPO| COM: 18. jun 2009, 14:29 (CEST)
Jeg har prøvet at bestille den via bibliotek.dk, hvis den er tilgængelig bliver det sendt til mit lokale filial indenfor et par dage, ellers plejer jeg at få en email om at bogen ikke udlånes i den slags tilfælde. --Saddhiyama 18. jun 2009, 15:45 (CEST)
Jeg har modtaget en mail fra biblioteket: "Dette materiale udlånes IKKE. Det kan kun benyttes på læsesalen på de biblioteker, der har det: Statsbiblioteket, Roskilde Universitetsbibliotek og Arbejderbevægelsens bibliotek." Hvis det er rigtigt at det kan benyttes på læsesalen, så er det jo stadig offentligt tilgængeligt. Jeg er ret sikker på at det er gratis at besøge Statsbiblioteket, så jeg vil opfordre dig til at forsøge. --Saddhiyama 19. jun 2009, 11:25 (CEST)
Jeg bor i København, så jeg gider ikke tage til Århus bare for at kigge i bogen :) Men jeg vil forsøge mig enten hos RUC eller Arbejderbevægelsen. --|EPO| COM: 23. jun 2009, 11:09 (CEST)

OPDATERING:

I dag har jeg besøgt Marinens Bibliotek på Holmen, hvor jeg uden besvær fik lov til at besigtige (ikke til hjemlån) et eksemplar i bogform indeholdende en meget stor mængde navne fordelt på byer. Der hørte en artikel fra Dagbladet dateret 24. april 1995 med, som omhandlede primært Rigsarkivet og sekundært dette kartotek. Her blev det nævnt, at man dengang skulle indsende sin ansøgning til Rigspolitiet, der så ville høre Justitsministeriet og Rigsarkivet om sagen.

Der eksisterer tilsyneladende dels en række duplikater, samt en række originaludgivelser. Jeg har absolut ingen anelse om, hvori forskellen ligger mellem Marinens Biblioteks udgave og Statsbibliotekets udgave. Når man på www.bibliotek.dk søger efter "bovrup kartoteket", dukker der i dag relativt få udgaver frem. De fleste af disse har en note om, at de ikke er til udlån og kun fremvises, hvis man har skriftlig tilladelse fra Rigsarkivet eller Justitsministeriet.

Konklusionen må være, at der findes eksemplarer, som er offentligt tilgængelige. Nu er spørgsmålet bare, hvordan de adskiller sig fra dem, der ikke er offentligt tilgængelige.. --|EPO| COM: 4. aug 2009, 15:08 (CEST)

(I øvrigt var jeg forbi RUC i går af samme årsag. Den var formentlig offentlig tilgængelig, men personalet kunne ikke finde den på sin plads i magasinet, så det var forgæves --|EPO| COM: 4. aug 2009, 15:10 (CEST))

Mit gæt er, at de tilsyneladende modstridende holdninger skyldes den kendsgerning, at det (i 1945) trykte "Bovrup-kartotek" og de senere eftertryk af det rummer ca. 28.000 navne, mens det oprindelige sæt kartotekskort rummede op mod 50.000 (se Information den 12.4.2000: Nazi-navne nam nam). Der blev nedlagt forbud mod offentliggørelse af det trykte materiale i 1946, men da var det allerede spredt blandt folk.

Så længe myndighederne bruger samme betegnelse for begge sæt data, kan man holde folk hen med et forsøg på at opspore den trykte udgave. For øvrigt blev der solgt et eksemplar af den hos Bruun Rasmussens auktioner så sent som den 29. marts 2009, hvor den gik for 1.250 kr (se Bruun Rasmussen: The Danish occupation: Bovrup-Kartoteket. Cph 1946. Enclosed one volume.). Så med lidt held og vedholdenhed kan den altså findes. Derimod er det originale kartotek omfattet af Arkivlovens meget restriktive bestemmelser, som -formentlig - tidligst giver adgang efter 2020.--Sten Porse 4. aug 2009, 16:11 (CEST)

Interessante oplysinger. Den artikel fra Information burde kunne bruges som kilde, til de resultater EPO er kommet frem til vedrørende tilgængeligheden. Forresten er den person der har betalt 1250 kr hos Bruun Rasmussen da blevet godt og grundigt snydt, i det man kan købe adskillige eksemplarer på antikvariat.net til mellem 300 og 850. Det dyrere eksemplar til 2500 er interessant i det der nævnes et vedhæng Rettelser til Bovrup-Bogen [1946]. 64 s. Mon ikke deri findes en stor del af de manglende navne? --Saddhiyama 4. aug 2009, 16:44 (CEST)
Tilføjelse: Jeg ser nu at Booktrader eksemplaret tilsyneladende er en mere udvidet udgave end den gængse på 176 (eller 157) s, i det den er på hele 432 s (foruden rettelseshæftet på 64s.) Mon Bruun Rasmussen eksemplaret var af samme udgave som dette? De enkelte eksemplarer omhandler henholdsvis Storkøbenhavn og København, kunne det tænkes at det er disse to foruden et hæfte omhandlende "provinsen" som Booktrader sælger? --Saddhiyama 4. aug 2009, 16:48 (CEST)
Ifølge denne side så indeholder rettelseshæftet nok ikke flere navne idet undertitlen til dette angives til at være :"En samling breve og rettelser samt Valeur Fausbøls udkast til en dansk jødelov" . --Saddhiyama 4. aug 2009, 17:04 (CEST)
Der eksisterer åbenbart flere udgaver af den trykte version, ifølge John T. Lauridsen. --Saddhiyama 4. aug 2009, 17:13 (CEST)

Den udgave, jeg fandt frem til hos Marinens Bibliotek står på side 3, når man søger efter "bovrup kartoteket" på bibliotek.dk. Denne bog er dateret 1945 og hedder Bovrup Kartoteket : Fortegnelse over danske statsborgere som var medlem af det danske nazistparti under II. Verdenskrig". Jeg har ikke selv talt antallet af sider, men den skulle angiveligt rumme 432 sider. Og den dækker altså hele Danmark, dvs. både storbyer og landområder. --|EPO| COM: 6. aug 2009, 10:59 (CEST)

OTRS - Stockholmlisten 28. Marts 1945[rediger kildetekst]

VRT Tilladelsen for brugen af dette værk er blevet arkiveret i Wikimedias VRT-system.
Kontakt venligst en person med brugerkonto til systemet, hvis denne tilladelse ønskes bekræftet. Link til tilladelse (VRT-konto kræves).

Tilladelse til at bruge teksten på: https://www.bovrupkartoteket.dk/vare/stockholmlisten-28-marts-1945/ --SimmeD (diskussion, bidrag) 27. nov 2019, 14:13 (CET)