Diskussion:Byzantinist

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Betegnelsen byzantinist er næsten gået af mode og bruges ikke rigtigt mere.

Har den nogensinde være brugt på dansk? Så vidt jeg kan se, så optræder den hverken i ODS eller RO og på google findes den på dansk kun brugt en enkelt gang om Anne-Mette Gravgaard, men det kan jo muligvis være en afsmitning fra et andet sprog. --Heelgrasper 21. jan 2006 kl. 19:35 (CET)

Et af de få steder på dansk, hvor jeg er stødt på betegnelsen, er i Rudi Thomsens populærhistoriske bog "Byzans - middelalderens Romerrige, Aarhus Universitetsforlag:Århus 1999", hvor han faktisk betegner Steven Runciman som byzantinist i afnsittet om sin udvalgte litteratur. Da Rudi Thomsen hørte til den ældre skole af historikere, har han vel derfor måske fundet det mere naturligt at bruge betegnelsen. På engelsk er jeg dog ikke stødt på begrebet, og hverken Donald M. Nicol eller Michael Angold, som man mere en nogen andre ville kalde byzantinister, bruger denne betegnelse i dag om sig selv.Horn

At ordet ikke findes i ODS har ringe vægt, da ordbogen (ikke mindst i de tidlige bind!) var meget restriktiv mht. rent "faglige" ord. Personlig støder ordet mig ikke, så meget mere som jeg ikke kender noget bedre ord som dækker begrebet. -- Sebastjan 22. jan. 2006 kl. 10:55 (CET)

Det frække tillægsspørgsmål er så, hvad en tilhænger af byzantinisme (findes fx hos Salmonsens) hedder? --Heelgrasper 22. jan 2006 kl. 13:53 (CET)

Byzantinisme har ikke noget med en byzantinist at gøre. Byzantinismen er selve betegnelsen for den styreform, som den byzantinske stat udviklede i løbet af sin mangeårige historie. Det er vigtigt at disse to ikke bliver blandet sammen.Horn

Fuldstændig enig (bortset fra, at byzantinisme bruges i en mere bred betydning, end du lægger op til), men jeg har svært ved at se, at man ikke netop kunne kalde en tilhænger for en en byzantinist. Du er mere end velkommen til at belære mig om, hvorfor man ikke kan det, og hvad man så kalder sådan en. --Heelgrasper 22. jan 2006 kl. 14:53 (CET)

Måske burde jeg skrive en artikel om byzantinisme, således at der ikke kan være nogen misforståelser for andre.Horn