Diskussion:C.D. Fritzsch

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Maleri Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Maleri, et forsøg på at koordinere oprettelsen af malerirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hvad betyder "og 1797 agreeredes han til at gøre medlemstykker." ? --Villy Fink Isaksen 21. mar 2007 kl. 10:45 (CET)

På baggeund af hvad jeg lige kan finde med Google (søgning på "agreerede" i forskellige bæjninger) Optagelse i Akademiet krævede øjensynligt at man først fik nogle "medlemstykker" antaget eller agreeret og dernæst kunne blive medlem. Der var åbenbart en del agreerede, som ikke blev medlemmer.--Palnatoke 21. mar 2007 kl. 11:05 (CET)
Jeg er ikke helt tilfreds med dette svar! Mon ikke agreeredes betyder opmuntres, motiveres eller noget lignende .... det kan ikke slåes op i ODS på nettet. Måske skulle man spørge Sproghjørnet. --Villy Fink Isaksen 21. mar 2007 kl. 11:14 (CET)
Har nu sendt en forespørgelse til Sproghjørnet. --Villy Fink Isaksen 21. mar 2007 kl. 11:30 (CET)
Her er en lille passage om at aggreere:
(Om Jacobson, Salomon Aaron, 1754-1830, Medaillør og Ædelstenskærer, http://runeberg.org/dbl/8/0378.html fra DBL)
"... Derefter arbejdede han i Kjøbenhavn som Medaillør;
da han i 1790 indsendte nogle Arbejder for at blive agreeret, vilde
Akademiet ikke agreere ham paa disse, der vare Kopier efter
Antiker, skaarne i Ædelsten, men ønskede hellere at agreere ham
som Medaillør, og da det i 1792 atter nægtedes ham som
Ædelstenskærer, indsendte han i 1796 nogle Medailler, hvorpaa han
agreeredes. Man gav ham dog Opgave til Antagelse i Ædelstenfaget,
og han udførte nu en staaende Apollo, skaaren i Chalcedon,
paa hvilken han s. A. blev Medlem. ...."
Man skulle måske aggreeres, derpå have stillet en opgave og hvis man fik den godkendt, kunne man blive medlem? -- Mvh PHansen 21. mar 2007 kl. 12:42 (CET)
Ordet betyder formentlig: godkende. Kilde: Verb som slutter på -ere :: Definisjonen av agreere !! --Villy Fink Isaksen 21. mar 2007 kl. 14:47 (CET)
Fremmedordbogen siger om agreement:
:engelsk af fransk aggréer modtage, godkende, latin ad + gratus taknemmelig, behagelig
Så mangler der vel blot de eventuelle ekstra nuancer det kan have været brugt i dengang, hvis der er nogen. Sebastjan holder desværre pause. -- Mvh PHansen 21. mar 2007 kl. 17:01 (CET)
Sproghjørnet har i dag i radioen P4 svaret at det betyder optaget - men det er jeg ikke tilfreds med, det har jeg svaret dem! --Villy Fink Isaksen 12. apr 2007 kl. 11:18 (CEST)
Ifølge en (fremmed?)ordbog som jeg ikke har – måske var det Meyers Fremmedordbog (oplysning over telefon) – skulle udtrykket også være brugt som en slags titel på den tid. Jeg synes det giver god mening at forstå det som en slags udmærkelse at være blevet godkendt - altså agreeret - til senere mulig optagelse som medlem, hvis det indleverede arbejde kunne godkendes. Men det er ikke helt tilfredsstillende blot med en ordbog, der må gerne komme indlæg fra folk med indsigt i den tid, så nuancerne kan komme frem. -- Mvh PHansen 12. apr 2007 kl. 11:52 (CEST)
NEMLIG - en totrinsraket først godkendes til at må lave et kunstværk som skal til bedømmelse, senere kan det bedømmes og måske godkendes for at kunstneren derefter endelig kan optages. --Villy Fink Isaksen 12. apr 2007 kl. 18:20 (CEST)


Salmonsens konversationsleksikon[rediger kildetekst]

I Salmonsens konversationsleksikon fandt jeg følgende opslag: Agré [a’gre], Agréé ell. Agreèret, en Titel, som Kunstakademiet i Stockholm tidligere som Belønning tildelte sine Elever og andre yngre Kunstnere. se her Salmonsen bind 2. side 322 udtrykket kommer åbenbart fra Sverige, men vi mangler stadig en præcis nutidig dansk betydning, men vi nærmer os da afklaring af ordet. --Villy Fink Isaksen 17. apr 2007 kl. 19:55 (CEST)

Hvis der ikke er en nutidig betegnelse der dækker helt, er det vel ved at være tæt ved nu hvor du har fundet mere og oprettet et lille opslag derom. Hvis der dukker en op der fx kan henvise til romaner, tidsskrifter, breve eller andre steder hvor det har været brugt, så ville det jo selvfølgelig være fint. -- Mvh PHansen 18. apr 2007 kl. 11:38 (CEST)