Diskussion:Cyanobakterier

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Bekymring:

Cyanobakteriers kan lettere optage nitrogen fra jorden eller vandmiljøet end fra luften (N2). N2 er i atmosfæren det mest almindelige molekyle, der udgør 78,1 % af luften. N2 skulle være stærkt bundne molekyler, men fungerer som 'affald' for jordens kemiske processer.

Gennem jordens levetid er liv opstået, og der har været historiske årsager til atmosfærens kemiske sammensætning. Det er måske bemærkelsesværdigt, at cyanobakterierne kan nedbryde hørne, altså dødt organisk materiale (kulstof og brint, hovedsagligt), men gennem denne/disse processer må der tilføres nitrogen- og iltatomer, der både kan komme fra luften og jorden/vandet. Affaldsstoffer som nitrat (NO3) nedbrydes også af bakterier, og i vandmiljøet kan nogle af de samme bakterier nedbryde både hørne og nitrat og derved udskille ammoniak, der kan være problematisk for biodiversiteten for planter og dyr.

Jeg ønsker lige at skrive disse ord, da det måske er tvivlsomt, om kvælstof (N2) som molekyler i atmosfæren kan nedfældes så meget, som man tror. Disse kan evt. have betydning for klimaforandringerne, fordi atmosfæren simpelthen vokser. Desuden er ammoniak en skadelig gas og væske, der benyttes til gødskning af landbrugsjord i Danmark.

--Damsgaard1971 (diskussion) 22. dec 2019, 12:37 (CET)