Diskussion:Dan Turèll

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Emblem-star.svg Artiklen Dan Turèll er foreslået som kandidat til at blive vist på Wikipedias forside som ugens artikel. Du kan støtte kandidaturet ved at stemme på nomineringssiden.
Stock post message.svg Huskeliste for Dan Turèll: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste


Er Turell med é eller è? Google antyder è, men hvis nogen har en autoritativ kilde, vil det være rart at få på plads inden vi flytter artiklen. --Palnatoke 10. maj 2005 kl. 06:24 (CEST)

Jeg kender en, der har skrevet speciale om ham. Mail afsendt. --Jens Winther 10. maj 2005 kl. 07:26 (CEST)
Svarcitat: Accent grave skal det være: Turèll, og bemærkelsesværdigt nok udtalt med klar "u" og "e" lyd og ikke "y" og "æ" som ophavet i det franske og accenten ellers ville antyde... --Jens Winther 10. maj 2005 kl. 12:27 (CEST)

Forældre?[redigér wikikode]

Jeg kan ikke finde navnene på hans forældre, hverken på en:, da: eller fr: - jeg har også ledt rundt omkring på nettet, to no avail. Er der nogen, der har info om hans forældre? Navne, fødselsdage? --MathiasRav 7. jan 2007 kl. 12:40 (CET)

Dan Truèll er med "`" det er i hvert fald selv sån har skriver sit eget navn på hans digte, og i vangede billeder!

Det der med at DT romantiserer Vesterbro er lovlig subjektivt, er det ikke?


Eksterne henvisninger[redigér wikikode]

Flere af de eksterne henvisninger lader til at være døde Zpon 24. dec 2009, 14:21 (CET)

To døde links fjernet. --Saddhiyama 27. aug 2010, 00:51 (CEST)


Har lige fundet navne til forældre; Inge og Helmuth Turéll-Jensen. så lidt..:)

Politik[redigér wikikode]

Der er nu blevet rettet frem og tilbage på hans politiske synspunkter og her et par hurtige kommentarer om de ting der bliver skrevet i redigeringsnoterne. 1. Det er soleklart at der intet sted i de nævnte kilder står at Dan Turell IKKE var trotskist. I en af kilderne nævnes det at andre var trotskister uden at det nævnes om Dan også var det eller ej. Altså er det ikke en kilde for eller imod. Nogle vil så mene at det at Dan ikke nævnes i denne sammenhæng burde bevise at han ikke var trotskist. Så fremt der ikke var andre kilder ville dette være et okay argument. 2. Men der findes faktisk andre kilder. I sangen Sølvstormernes sande synspunkter nævnes det at de er trotskister fordi at revolutionen har brug for at være permanent (har desværre ikke kunne finde sangteksten på nettet, derfor ingen kilde). Som modsvar til denne kilde skriver nogle så at den bare er useriøs. Men hvor er din kilde på at den er ment useriøs? Bare fordi du mener det gør det det ikke til sandhed. På wikipedia skal ting begrundes med kilder. Det har jeg gjort her, men dem der hele tiden sletter det har ikke tilvejebragt en eneste kilde til at støtte deres synspunkter. 3. Nogle siger så at sangen er selvmodsigende. Det er jeg sådan set enig i, men nu er det faktisk ret almindeligt at havde selvmodsigende politiske synspunkter. Hugo Chávez er også erklæret trotskist, maoist, nasserist og kristen. Selvom dette umiddelbart virker selvmodsigende. Men bare fordi noget er principielt selvmodsigende betyder det ikke at individer nødvendigvis selv opfatter det sådan og her diskutere vi hvad Dan Turell opfattede sig selv som og ikke om hvorvidt det var selvmodsigende. Som jeg har fremlagt kilde for så var der flere steder hvor Dan Turell var selvmodsigende i hans politiske og religiøse holdninger. At være budhist og yoga (yoga er faktisk en religion) udøver er sådan set også selvmodsigende i den oprindelige betydning af begreberne. At Dan Turell kunne sammenbinde selvmodsigende synspunkter hos sig selv er noget der også er blevet bemærket hos andre forfattere, sådan som jeg også har fremlagt kilde for.

Kort sagt, hvis nogle skal rette eller slette i det skrevne så begrund det med kilder. Kan man ikke det så lad være.

Og til den latterlige kommentar om Abraham og Biblen så er forskellen blot at der faktisk er en kilde der siger at Dan Turell var trotskist og det er der ikke med Abraham.

I begyndelsen af 1960'erne var Turèll med i en organisation, hvor der var flere fraktioner, heriblandt en trotskistisk, som han udtrykkeligt ikke var med i. Denne organisation blev senere trotskistisk, men det siger intet om Turèlls politik. I 1978 udkom LP'en Dan Turèll og Sølvstjernerne, hvor det i Sølvsternernes Sande Synspunkt fortælles at "Sølvstjernerne står på et klart _____ grundlag" med en hel stribe værdier: marxistisk-leninistisk, maoistisk, trotskistisk, anarkistisk, buddhistisk, taoistisk og med en tydelig progression, hvor den ene følger af den anden. Det gør ham heller ikke til trotskist. Find en kilde, der siger at han var trotskist på et givet tidspunkt eller at han var medlem af en organisation, som på det pågældende tidspunkt var trotskistisk. --Palnatoke (diskussion) 16. okt 2012, 14:24 (CEST)
I bogen Dan Turèll - Samtale og introduktion (1977) af René Højris kan man læse følgende udtalelse fra Turèll s. 50-52 om ungdomsoprøret i '68: "Og jeg havde egentlig haft min hélt politiske periode da jeg var 17-20 år - i Atomkampagnens sidste tid, i Aldrig Mere Krig og i SF's Ungdom, hvor jeg var formand for Gentofte-afdelingen, på vej i Københavns-ledelsen, så småt begyndt en bane som kommende SF-pamper [...] Og den type ungdomsoprør jeg havde forbindelse med, det var ikke Finn Ejnar Madsens - det var mere Carsten Grolins og Ole Grünbaums. Det var mere min stil og mit miljø. Men jeg arbejdede alligevel temmelig dobbeltsidigt, for jeg var involveret i politiske undergrundsblade og jeg oversatte Ho Chi Minhs taler for et socialistisk blad der hed Aspekt, og jeg skrev også endeløse afhandlinger om Malcolm X's teorier og stod altså lidt og vippede fra det ene ben til det andet. Det var sikkert først henimod '68 at jeg droppede hélt ud for alvor. I ´68 var det jeg begyndte at have en del samarbejde med Carsten Grolin og Jacob Ludvigsen, og vi begyndte at få mere hold på nogle ting som vi sådan sét stadig arbejder med i dag.".
Turèll nævner her intet om trotskisme. Der er således ikke kildegrundlag for politiske at benævne ham som andet end tidligere SFU'er, det eneste han har været med i af organiseret politik. --Saddhiyama (diskussion) 17. okt 2012, 00:50 (CEST)

Kildehenvisninger mangler[redigér wikikode]

Jeg synes, det er en god artikel, men jeg mener, der mangler kildehenvisninger. Der er nogle enkelte steder, hvor der står noget nogle læsere vil betvivle - for eksempel dette: "beskriver det kommunistiske og socialdemokratiske miljø i Vangede". Jeg tror ikke på, der har været kommunister i Vangede. Jeg mener derfor, der bør sættes kilder på det.JBM 27. sep 2016, 22:55 (CEST)