Diskussion:Daner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
"hvor han omtaler goterne og suionerne,
som måske er grundstammen til nutidens svenskere."

Hvordan kan de være grundstammen til senskerne, hvis de boede syd for østersøen?

"Men danerne blev nævnt som "dani" af Jordanes, og af Procopios (omkring 550)."

Han omtaler danener, som om de bestod af flere stammer. Ingen af disse stammer er nævnt af Tatius, der imod nævener Svebernes stamme forbund.

 "I dag mener man, at ordet daner betyder folkene fra det flade land,
 Danmark må så være fladlandsbeboernes grænseland."

Det mest rimelige er at Daner er afledet af Danmark, et begreb som har givet navn til mange svenske gårde, begrebet har også blevet et efternavn i England. Det kan betyder omDANet skov, altså skov som er opdyrket, og der skete netop en opdyrking i det andet århundret, fordi man fik hjulploven. Og det mere korn betød, at man kunne samle større hærer, fordi kornet letter laders sig opbevare og transoptere.


Det skulle så være på det tidspunkt,
at Dan Mikilláti gav sit navn til danerne, ifølge 
 Snorri Sturluson i Ynglinga-sagaen.

Jeg tror at det bedst at vi ikke indblander Snorre, der er løse ender nok i en korte artikkel.


Terra Scania (Skåneland)

Jeg finder sammenblandingen af Terra Scania og nutidens Skåneland meget betænkelig.

Haabet 19. sep 2004 kl. 21:21 (CEST)


Hej Haabet

I følge kilderne var (og er?) Terra Scania latin for Skåneland:

mvh Glenn 19. sep 2004 kl. 21:59 (CEST)


Hej Haabet,
Det var mig, der satte afsnittet om ordet "daner"s etymolgi ind i artiklen. Oplysningerne har jeg fra Ordenes historie af Niels Åge Nielsen, ISBN 8777890000, side 85-86.
Vil du til gengæld oplyse, hvor du har den tolkning fra, at "Det mest rimelige er, at Daner er afledt af Danmark..."?
Mvh.
--Sten Porse 19. sep 2004 kl. 22:31 (CEST)

Der er ikke belæg for i kilderne at sige Terra Scania oprindeligt var Skåne, Haland og Bleing. Tvæt i mod syntes Jordanes, at nævne Sjællænder og Bohuslen, men ikke Blekinge. Givetvis har han tænkt på en stor sagn Ø, som skulde være goternes hjemstavn.


Jordanes skriver over hoved ikke noget om "Terra Scania" (det middelalderlige latinske navn for Skånelandene), men om øen "Scandza". Hvad der menes med Scandza kan vi kun spekulere i.

-Halsingen 19. sep 2004 kl. 23:32 (CEST)  • Danerne var en ældgammel stamme.

Dettet findes der ingen oplysninger om. Mange stammer er nævnt tidliger.

  • germansk stamme,

Hvad er germansk?

  • Danerne boede i Terra Scania (Skåneland) og på de danske øer.

Det findes der ikke sikre oplusninger om før år 800

  • De blev ikke nævnt af Tacitus, en romersk historiker, der skrev det berømte værk Germania,

hvorfor skal vi så nævne ham?

  • hvor han omtaler goterne og suionerne, som måske er grundstammen til nutidens svenskere.

Hvorfor nævne disse formodninger?

Og hvad fortæller de så os om danerne?

  • I dag mener man, at ordet daner betyder folkene fra det flade land, og Danmark må så være fladlandsbeboernes grænseland.

Denne tolkning bygger på et oldgræsk ord for enge i en dal. Er det ikke bare for langt ude?

  • Jordanus hævder, at danerne var i slægt med suionerne. De fordrev herulerne fra deres oprindelige område og bosatte sig der.

Det er vist rigtigt nok.

  • Hvis Tacitus ved en fejl ikke overså danerne, og hvis Jordanus' informationer er korrekte, kan det være, at danerne var af samme oprindelse som "Suetidi" (sveerne?) og ligesom dem stammer ud af "Vinovilith" folket. Ingen ved hvem "Vinovilith" folket var.

Hvis, hvis. Er der ikke bare mange ubegrundede hvis-er?

Kan du huske det?

Nej jeg mener at artiklen bør slettes. Haabet 20. sep 2004 kl. 15:33 (CEST)


Det er muligt, at det bedste ville være at slette artiklens nuværende indhold. Derimod kan det ikke uden videre forkastes, at ordet "daner" oprindeligt havde betydningen "fladlandsbeboer". Som før nævnt findes begrundelsen på side 86 i Ordenes historie. For at spare andre for at finde frem til stedet skal jeg citere det relevante stykke tekst:

Navnet daner i den formodede betydn. lader sig da henføre til ie. *dhen- 'flade, fladt bræt', hvortil fx. ty. Tenne ´lo(gulv)´ af oldhty. tenni jf. en latiniseret form danea, mnty. denne ´lejrplads, lavning, skovdal´, oldeng. denn ´hule, dyrs leje´, eng. den ´hule, grube´ og videre gr. thénas ´håndflade, fodsål; havets flade´, oldind. dhánus- ´tørt land, fastland; strand, ørken´

Dette er det nyeste inden for dette ords etymologi. Her er der ikke en lyd om græsk: "enge i en dal". Det skal dog bemærkes, at forfatterens tolkning er baseret på litteratur fra 1920'erne og 1930'erne, og jeg kan have overset noget, som er nyere. Så vil du ikke lige fortælle os, hvad der er dine kilder?
Mvh.
--Sten Porse 20. sep 2004 kl. 20:02 (CEST)

Det var en og anden gammel bog, men Nudansk ordbog siger ukendt oprindelse.

Det tættese beslægtede sprog er oldeng. siger: hule, så må Danskerne være huleboer. Og Danmark, må være skoven med hulerne. ;-) Jeg har altid undret mig over vildmændene i kongevåbenet.

Det vil efter din liste være et stednavn, som hedder Dan, som har givet navn til folkeslaget. Det vil også samtidigt forklare de svenske stednavne Danmark, da de typisk vil ligge i en skovdal, da mark kan betyde skov.

Haabet 20. sep 2004 kl. 20:47 (CEST)


Kun en lille sidebemærkning: Såvidt jeg husker bekræftes betydningen "fladlandsbeboer" også af arkæologer, som mener at et folk fra området kring Lageådalen i Halland i 500'erne efter Kristus invaderet de nuværende danske øer. Og Lage åen ligesom f.eks. Lolland siges netop have fået sit navn af betydningen "fladland" eller "lavland".

-Halsingen 20. sep 2004 kl. 20:57 (CEST)


Hvordan kan de se hvilken vej folk rejste? Hvordan kan de navngive danerne i 500åerne, når de må have fordrevet Herulerne længe før?

Haabet 20. sep 2004 kl. 22:14 (CEST)


Haabet har vandaliserat även på engelska och svenska Wikipedia. Texten som finns på artikeln är vederhäftig och han har rätt att bearbeta artikeln om han anser att det behövs i Wikipediansk anda. Så länge han hemfaller åt redirects kommer jag att bekämpa det på den engelska och den svenska versionen. Vad ni danskar gör på danska Wikipedia får ni själva bestämma.--Vigleif (Wiglaf) 20. sep 2004 kl. 21:44 (CEST)

Daner om jeg må bede. Forklar mig hvor når bliver Dansker til daner og omvendt? Haabet 20. sep 2004 kl. 22:14 (CEST)


Jeg sletter artiklen hvis I ikke kan forklare mig forskellen imellem Daner og Dansker.

Det är ungefär samma skillnad som mellan sveer och svensker. Danerna var en gammal germanstam vid sidan av jutarna. Dansker är en modern nation som härstammar från daner, jutar med flera.--Vigleif 18. okt 2004 kl. 09:08 (CEST)

Hvis ikke I kan sige hvilken kilde som nævner jutarna ved siden af Danerna så bør teksten slættes.


Haabet skriver i den nuværende version af artikeln: "Daner var i vikingetiden delt i to hovedegrupper norddanerne i Norge, Bohuslen og Halland, og Syddanerne eller Ødanerne i Skåne, Sjæland og Lolland, og muligvis Fyn og Jylland til Ejderen." Hvilken kilde omnævner nordmændene som daner i vikingetiden? Og hvilken kilde gør forskel på danerne på de to sider af Hallandsås?/Halsingen 19. okt 2004 kl. 13:30 (CEST)

En engelsk kilde fortæller at de blev angrebet af daner som kom fra et sted i nutiden Norge. Og Den store jelingsten omtaler sådan set også nordmændene som Daner.
nordmænd på vikingetidens sprog betyder altså kun mænd fra nord, ikke nogen særlig etnisk gruppe.
Syddaner findes omtalt på en runesten.
Jeg kan ikke finde bogen "Vikingeætten" så jeg kan slå det op. Jeg må først ryde op.
Haabet 19. okt 2004 kl. 19:45 (CEST)
Efter hvad jeg ved er det spekulationer og tolkninger, ikke videnskablige fakta. Hvis nogen kunne bevise, at Hallandsås var grænsen mellem to forskellige daner-folk ville det være en videnskablig sensation./Halsingen 19. okt 2004 kl. 20:30 (CEST)
Man kan ikke bevise noget historisk
Haabet 20. okt 2004 kl. 01:36 (CEST)
Er historie ikke en videnskab?/Halsingen 20. okt 2004 kl. 02:06 (CEST)
Jo historie er en videnskab men kan ikke være en eksakt videnskab i forhistorisk tid. De hiskoriske optejnelser starter først i Knud den stores tid.
Skåne har et stort frugtbart lavland som mere minder om Sjælland end om Halland. Dette er måske ikke politisk korekt at nævne overfor en tilhænger af skånelandene.
Haabet 20. okt 2004 kl. 09:54 (CEST)
Netop fordi historisk forskning om tiden før Knud den store er at famle i mørke, skal man ikke gengive spekulationer som fakta. Hvad er en "tilhænger af skånelandene"?/Halsingen 20. okt 2004 kl. 10:45 (CEST)